KRIMINALNE RADNJE

HDZ traži ostavku gradonačelnice Siska

01.08.2014 u 20:11

Bionic
Reading

Još krajem ožujka 2014., sisački HDZ-ovci pozvali su DORH da ispita sumnjive, odnosno kriminalne radnje oko udruge Kopa Beach u što je upleten sisački SDP, na čelu s predsjednicom GO-a SDP-a Siska i gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček

'Budući da do sada nije bilo nikakvih reakcija, sazvali smo tiskovnu konferenciju na kojoj smo javnosti predstavili dokaze o inkriminirajućim radnjama gradonačelnice', tvrdi Željko Krapljan, predsjednik GO-a HDZ-a Sisak.

Dodaje da je riječ o gradnji pruge Sisak - Petrinja - Karlovac što je bilo jedno od predizbornih obećanja SDP-a pred lokalne izbore. To se počelo i ostvarivati akcijom uklanjanja stare pruge, pa su uklonjene tračnice, pragovi, tucanik na relaciji Sisak – Petrinja. Posao uklanjanja pruge obavila je Braniteljska zadruga 4 rijeke iz Karlovca. Od gradnje dionice pruge od Petrinje do Karlovca u međuvremenu se odustalo, ali se nije odustalo od uklanjanja pružne građe i na toj dionici. Taj je posao početkom studenoga prošle godine dobila Sportsko-rekreacijska udruga Kopa Beach iz Siska, čiji je predsjednik Robert Novosel, a vrijednost ugovora Udruge i HŽ infrastrukture dogovoren je bez javnog natječaja u vrijednosti od 10 milijuna kuna, tvrdi Željko Krapljan.

'Da je to točno, sisački HDZ-ovci potkrepljuju dvama dopisima gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, u kojima ona daje potporu udruzi Kopa Beach, kao pismo namjere u kojem hvali njihove radove i daje podršku, odnosno otvoreno lobira da se njima dodijeli posao čišćenja pruge Petrinja - Topusko - Karlovac. Taj dopis je od 17. listopada, a Udruga je formirana 31. listopada. Nakon toga, 25. listopada, mail se šalje sada već bivšem direktoru HŽ infrastrukture Darku Peričiću, gdje se urgira da se taj posao dodijeli udruzi Kopa Beach', kaže Željko Krapljan.

Save0041.PDF
Naime, sa svog privatnog maila gradonačelnica Siska napisala je 25. listopada 2013. direktoru Peričiću sljedeće: 'U prilogu je pismo namjere udruge Kopa. Budući je jučer udruzi 4 rijeke dano čišćenje dijela pruge od Petrinje do Topuskog, molim da se udruzi Kopa omogući čišćenje pruge od Topuskog do Karlovca. Smatram da je i njihova molba i rad dovoljno vrijedna da se uzmu u razmatranje i u konačnici odobri.'

Iz posla je izbačen prethodni izvođač 4 rijeke iz Karlovca iako nije bilo natječaja pa je Kopa Beach dobila čišćenje cijele dionice pruge od Petrinje do Topuskog. Udruga Kopa Beach ugovorom je dobila na raspolaganje 91 kilometar pruge, a aneksom ugovora i sve što uspije demontirati s nje. Zauzvrat je udruga, po aneksu ugovora, morala samo urediti jedan parking kod Željezničkog kolodvora u sisačkom naselju Capragu što je i učinjeno uz trošak od par desetaka tisuća kuna. Udruga je do sada, osim uređenja parkirališta, kupila i nekoliko kosilica, stolova za uređenje istoimene plaže Kopa Beach što se tumači kao službeni motiv dobivanja ugovora, dok se 'iza leđa' okreću stotine tisuća kuna od sekundarne sirovine.

HDZ-ovci su javno pitali pune li se tim novcem neki SDP-ovi crni fondovi i hoće li gradonačelnica, s obzirom na sličnost sa slučajem Holy, biti smijenjena. Jer, treba podsjetiti da je upravo gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, kao čelnica ogranka SDP-a, prije tjedan dana iz stranke izbacila županicu Marinu Lovrić Merzel naglasivši:
'Sumnja u najteža koruptivna djela za koju se sumnjiči Marina Lovrić Merzel izaziva zgražanje i sram kod svakog člana SDP-a koji poštuje i provodi programska načela stranke, koja su nespojiva s korupcijom i kriminalom, što se posebno odnosi na obnašanje odgovorne javne dužnosti na koju je netko izabran kao kandidat SDP-a.'

HDZ je odmah odgovorio:
'Ako je gradonačelnica vjerodostojna i ako poštuje ono što sama govori, onda će sama podnijeti ostavku zbog teške zlouporabe položaja i ovlasti koje je sama počinila. Namještajući posao svojim partijskim kolegama, i to u dogovoru, Ikić Baniček počinila je tešku zlouporabu svog gradonačelničkog položaja.'

O mogućim inkriminiranim radnjama gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kaže da je Udruga Kopa Beach 2010. od bivšeg gradonačelnika Dinka Pintarića dobila nagradu Grada, tako da ne zna kako je mogla biti registrirana 2013. Tvrdi da je mail koji ja ona poslala direktoru HŽ Infrastrukture ustvari proslijeđeni mail Udruge, a pismo podrške koje je dala udruzi kao i svako drugo pismo podrške koje daje svim sisačkim udrugama.

'Ja ne znam što je u tome sporno, i što je HDZ htio postići dostavljanjem nevažnog papira. HDZ svašta spominje otkako je izgubio vlast u Sisku', rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Save0042.PDF