ONI BI IH SMJESTILI U DVORANU

HDZ ipak protiv Split Pridea: To je silovanje grada!

04.06.2014 u 11:38

Bionic
Reading

Taman kad se mislilo da će četvrti po redu Split Pride ove subote proći bez disonantnih tonova, izuzev poziva udruge Urbana desnica i Caritasa da se bojkotira događaj i sudjeluje u akciji 'Prazan grad', oglasio se splitski HDZ. Šef ogranka Petar Škorić sve je nazvao 'dikaturom manjine' i pozvao organizatore da Paradu premjeste 'u neku kongresnu ili sportsku dvoranu'. Navodno zbog smanjenja troškova

Ako baš želite biti u nečemu ravnopravni s drugima, onda se ugledajte u one hetero: oni vas o svojoj seksualnosti ne podsjećaju i ne uznemiravaju dok prolazite gradom', neuvijeno poručuje Škorić. Split Pride on naziva 'povorkom homoseksualaca na čelu s gradonačelnikom', tvrdi da se jakim represivnim sredstvima, barikadama, vodenim topovima i specijalnim jedinicama u jeku turističke sezone građanima i turistima sprječava normalan život i prilaz užoj gradskoj jezgri, i to zbog nepotrebnog događaja s dvjestotinjak šetača.

U našoj kulturnoj tradiciji i prakticiranju javnog morala, seksualnost se ne pokazuje i ne demonstrira po trgovima i ulicama, bila ona hetero ili homo definirana. Ne mijenja to i sudjelovanje nekoliko Kukuriku ministara koji se iz nama nepoznatih razloga, a sigurni smo nepoznatih i njima samima, za ravnopravnost homoseksualnih zajednica bore žarom kao da ih to osobno dira i degradira. Kao da i ta brojka sama po sebi nije šokantno malena, pretražujući Facebook stranicu Split Pridea uredno se mogu naći obavijesti o autobusima koji dolaze iz Zagreba, ali i drugih država i gradova, primjerice Ljubljane, Beograda. Pa nam i nije baš najjasnije gdje su tu Splićani?! Znači, osim što se uznemiruje, siluje i inkomodira grad i njegovi stanovnici, još se siluju i činjenice pred otvorenim i zdravim očima', bijesan je šef splitskog HDZ-a.

Škorić postavlja i pitanje oko gradskog prostora koji je dodijeljen splitskoj LGBT udruzi Rišpet i 'drskom i medijski nasilnom nametanju stavova manjine'. Organizatore Pridea javno poziva da 'budu solidarni s onima koji znaju što je solidarnost i onima koji su ugroženi nenajavljenom snagom prirode u Slavoniji'.

Uštedite dio sredstava i nama građanima koji kroz proračun plaćaju vašu, doista nepotrebnu šetnju po Rivi, prihvatite molbu pa ih preusmjerite za potrebe stradalih naše Slavonije. Pozivamo vas da ovogodišnji Pride održite u nekoj kongresnoj ili sportskoj dvorani, uz istu publiku, uz iste izvođače, uz iste aktivnosti. Možda nećete imati potpuni komod i komfor, ali vjerujte nemaju ga ni svi volonteri i stanovnici lijepe naše Slavonije. A vjerujemo da biste se uz sve vaše visoke emocije mogli složiti da je njihova motivacija i uloga malo više ljudskija i s malo više empatije od vaše: pomoć da se stradali vrate što prije u svoje potopljene domove', predlaže, između ostalog, Škorić u svom podužem javnom obraćanju.