NA KRILIMA IZBORNE POBJEDE

HDZ će tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi, ali taji kada

02.06.2014 u 15:17

Bionic
Reading

HDZ je do sada, iako je imao niz poslovničkih instrumenata, izbjegavao u Saboru predlagati ikakve interpelacije o radu bilo pojedinih ministara, bilo Vlade. Međutim, čini se da su u glavnoj oporbenoj stranci shvatili da je voda došla preko grla te su se odlučili upustiti i u sličan pothvat

Da će iskoristiti mogućnost saborskog Poslovnika, prema kojoj se na prijedlog najmanje jedne petine ukupnog broja zastupnika u Saboru može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi, potvrdio je novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a politički tajnik te stranke Tomislav Čuljak.

Iskoristit ćemo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju; jedna od tih mogućnosti je ta da ćemo zatražiti izglasavanje nepovjerenja ovoj nesposobnoj Vladi', kazao je Čuljak.

Kada će se to dogoditi, Čuljak nije želio otkriti. 'Kada odlučimo da je to najbolje za nas i kada će takva jedna odluka o pokretanju procedure povjerenja Vladi donijeti rezultate', kazao je Čuljak.

Naime, da bi Vladi bilo izglasano nepovjerenje, prema saborskom Poslovniku, za takvu odluku mora glasati većina od ukupnog broja zastupnika u Saboru. HDZ zasad takvu većinu nema, međutim u toj stranci se vjerojatno nadaju da bi za takvu odluku mogli pridobiti kakvog zastupnika vladajuće opcije, ako zbog sukoba u SDP-u nastavi rasti nezadovoljstvo Milanovićem.

Predsjedništvo HDZ-a, na prvoj sjednici nakon euroizbora, analiziralo je rezultate izborne pobjede te započelo s pripremama za predsjedničke, ali i parlamentarne izbore.

Iako se očekivalo da već danas HDZ i službeno izaći s imenom svog predsjedničkog kandidata, takve odluka još nije donesena, a Čuljak nije htio potvrditi ni radi li se doista radi o Kolindi Grabar Kitarović.

'Objavit ćemo ime kandidata uskoro kada stranačka tijela donesu odluku, odmah nakon sljedeće sjednice Predsjedništva', kazao je Čuljak.