PREDSTAVLJANJE KANDIDATA

HDSSB: Osijek treba biti središte kontinentalnog turizma, a na fasadama još imamo rupe od gelera

25.04.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Listu kandidata Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje za Gradsko vijeće (GV) Osijeka predstavio je u nedjelju povjerenik stranke i nositelj liste Ivica Završki istaknuvši da su na listi većinom mlade osobe koje mogu puno ponuditi, a drži da HDSSB može biti korektiv u GV-u

"U vrijeme najteže gospodarske krize prije deset godina i s manjim proračunom je puno napravljeno ili započeto, a to je vrijeme kada je HDSSB imao većinu u Vijeću“, rekao je Završki. Podsjetio je da su obnovljeni Trg slobode i Donjogradski trg, te izgradnja i produžetak tramvajskih pruga prema Bikari i Višnjevcu.

Po njegovim riječima, tada su potpisani ugovori, koji se tek sada realiziraju, o rekonstrukciji komunalne infrastrukture u Tvrđi i spajanju donjogradske i gornjogradske šetnice.

"Prije osam godina neprincipijelna koalicija SDP-a i HDZ-a se dogovorila i započela je, kako su rekli, 'faza bez inaćenja'. Osam godina se nisu inatili i u osam godina Osijek je manji za 12 tisuća stanovnika“, ustvrdio je.

Završki je ocijenio da je Osijek u teškoj demografskoj, gospodarskoj i socijalnoj krizi.

Kao razlog kandidature za Gradsko vijeće naveo je da ono donosi odluke, upravlja gradom i mijenja njegovu budućnost.

"Vidimo brojne kandidature za gradonačelnika kao da Vijeće ne postoji. Osijek je dvije godine bez gradonačelnika, a sustav funkcionira kao da nije ni potreban. HDSSB može biti korektiv u Gradskom vijeću svojim idejama. Proračun treba preustrojiti i posebno stimulirati dvije skupine – male poduzetnike i socijalno ugrožene", istaknuo je Završki.

Osijek bi trebao biti središte kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, a na fasadama zgrada su još uvijek rupe od gelera iz rata, upozorio je.

"U prvoj godini mandata treba 70 posto pročelja na zgradama, koje su turistima atraktivne, obnoviti. Na konkatedrali teško stradaloj od granata je godinama skela na istom mjestu. Treba u Zakon o obnovi ugraditi i obnovu tog teško stradalog objekta", dodao je povjerenik HDSSB-a i nositelj liste za osječko Gradsko vijeće Ivica Završki.

Konstatirao je da je Osijek je sveučilišni grad u kojemu studira oko 17 tisuća studenata te Grad mora više surađivati sa Sveučilištem i podržati ideje mladih ljudi.

S dužnosti predsjednika stranke povukao se Branimir Glavaš koji je u srijedu rekao da mu je uteg što je "16 godina politički talac hrvatskog pravosuđa" te smatra kako se treba povući i omogućiti mladima da idu na ove izbore.

Povjerenikom HDSSB-a imenovan je Ivica Završki na rok do 90 dana, a nakon toga je dužan sazvati sabor stranke na kojem će se birati novo vodstvo.