KRAJ HARRYJA POTTERA

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2

15.07.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Zadnji nastavak igre o malom čarobnjaku ni po čemu nije poseban, ali zato vrlo realno prati priču i događaje iz istoimenog filma

Prvi dio romana odnosno filma spisateljice J. K. Rowling naziva 'Harry Potter and the Deathly Hallows' nije bio pretjerano uzbudljiv zbog više razloga. Jedan od njih je taj što su djeca čarobnjaci većinu vremena proveli tumarajući po šumi buljeći jedni u druge, a videoigra koja je napravljena po tom predlošku očekivano je ispala kriminalno loše, do te mjere da nas je to pomalo i vrijeđalo. Budući da bi ovih dana drugi odnosno završni dio filmske sage o Harryju Potteru trebao stići u kina, Eletronic Arts ima priliku ispraviti pogreške iz prijašnjih igara te se na taj način dostojanstveno oprostiti od malog čarobnjaka.

Odmah na početku moramo reći kako je Deathly Hallows Part 2 bolja igra od svog prethodnika. Ne puno bolja, ali bolja i to zbog više razloga. Kao prvo, mijenjanje između magija je puno bolje riješeno nego prije tako da više nećete morati kopati po nekakvom krugu nego čete pritiskom na tipke skrolati jednu po jednu. Tragično loš stealth sustav potpuno je izostavljen dok vas sustav zaklona (ne biste vjerovali) može čak i zaštiti od neprijateljskog napada. Sva ta poboljšanja apsolutno su povećali kvalitetu ovog naslova kojeg bi sad mogli okarakterizirati kao 'igrivog'. Ali neka se fanovi Harryja Pottera ne počnu prerano veseliti, jer je ova igra (i nakon svih poboljšanja) još daleko od naslova kojeg bismo mogli nazvati zabavnim i zanimljivim.

O priči ne treba trošiti previše riječi, jer fanovima Harryja Pottera ne bih htio pokvariti uživanje u filmu, ali treba reći da je ona dosadna i ponavljajuća. Baš kao i u prethodnoj igri, akcija je modelirana po uzoru na pucačine iz trećeg lica kao što je Gears of War, ali po kvaliteti njezina gameplaya ne zaslužuje da se ta dva naslova zajedno spominju u istoj rečenici. Svaka igrina razina je frustrirajuće ista s jedno te istim generičkim protivnicima te umjetnoj inteligenciji za koju nismo sigurni da uopće postoji. Ona protivnicama doslovce omogućuje samo da uspravno stoje te da tu i tamo napadnu, ali bez ikakve strategije odnosno kontra svake zdrave logike. Kada sve to zbrojimo i podvučemo crtu, doći ćemo do zaista porazna rezultata. Samo napucavanje očajno je loše, jer imate osjećaj kao da gađate lutke za napuhavanje, a kao što je poznato, one i ne pružaju previše otpora. 

Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2, trailer

Od svih problema koji muče ovu igru, najveći  koji imam s ovim naslovom je njegova repetitivnost. Svaki nivo u igri se igra na gotovo identičan način. Prvo dođete do mjesta koje je prepuno različitih zaklona, tako da već možete pretpostaviti da će Death Eatersi odnekud izroniti. Nakon što zaredom riješite tri vala protivnika, vrijeme je da krenete prema idućem sektoru, i onda sve ispočetka. To nakon vrlo kratkog vremena postane jako zamorno, a ni borbe protiv bossova tu previše ne pomažu. Postoje dijelovi igre poput 'bježanja od nečega što vas prati' koji su ubačeni u igru samo kako bi malo razbili monotoniju, ali budući da ni oni nisu pretjerano zahtjevni u smislu nekog izazova, ne predstavljaju neko svrsishodno osvježenje. Jedan od rijetko zabavnih situacija u igri jest kada vas stavi da kontrolirate sporedne likove poput McGonagalla i Nevilla. Novi likovi će vas upoznati i s novim magijama koje svi mogu koristiti, ali te novotarije vrlo brzo dosade jer nemaju neke jedinstvene sposobnosti.

Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 igra je koju ćete odigrati do kraja samo ako ste veliki fan 'malog' čarobnjaka. A za to će vam trebati otprilike tri do tri i pol sata što je za igru koja se prodaje za nekoliko stotina kuna, puno premalo. Za razliku od prošlog nastavka koji je imao podršku za Kinect, ovaj to nema, ali zato postoji podrška za PlayStation Move.

Iako je ovo zadnja igra o Harryju Potteru i njegovoj družini, ne mogu reći kako sam tom činjenicom previše razočaran, jer nijedna igra u tom serijalu nije zadovoljila kriterije prema kojima bi ih mogli nazvati zabavnim. A budući da ni ovaj naslov nije iznimka po tom pitanju te da igra pati od još mnogo problema, mogao bih je preporučiti samo igračima koji imaju jake živce i koji su igrali prethodnike pa jednostavno žele ovaj serijal završiti sa stilom.  

Ocjena: +2


Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 gameplay