UNIŠTENA VEĆINA ZGRADA

Hamas procjenjuje ratne štete u Gazi na 30 milijardi dolara

10.03.2024 u 11:16

Bionic
Reading

Rat u Gazi rezultirao je sa 30 milijardi dolara štete i uništenjem 80 posto zgrada u gradu Gazi, priopćio je u subotu medijski ured pod kontrolom Hamasa

Ukupna šteta je na stambenim zgradama, gospodarskim objektima i infrastrukturi kao što su prometnice, električna mreža i vodovod te kanalizacijski sustavi, priopćio je Ured. Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Izrael je počeo rat u Gazi nakon napada 7. listopada u kojemu su pripadnici palestinskog Hamasa i drugi u Izraelu ubili oko 1200 ljudi, a 250 odveli kao taoce. Dio izraelskog ratovanja uključuje masivna bombardiranja gradova i stambenih područja u gusto naseljenom Pojasu Gaze.

Saveznici poput Sjedinjenih Država kritizirali su intenzitet izraelske vojne akcije koja odnosi i brojne žrtve među civilnim stanovništvom. Izraelska vojska tvrdi da namjerava slomiti Hamas i osloboditi taoce.

Izrael kaže da se Hamas skriva iza civilnog stanovništva i upravlja vojnim instalacijama, skladištima oružja i zapovjednim centrima usred stambenih područja. Pokazali su nekoliko fotografija i videa takvih instalacija tijekom sada već petomjesečnog rata.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izrael smatra nužnim uništiti mrežu tunela dugu nekoliko stotina kilometara koju je stvorio Hamas. Bunkeri i tuneli često se nalaze ispod civilnih objekata poput bolnica. U izraelskim vojnim operacijama dosad je ubijeno više od 30.000 Palestinaca, od kojih su velik dio žene i djeca.

Stanovništvo u Gazi živi u katastrofalnim uvjetima, pati od neuhranjenosti, dehidracije, zaraznih bolesti, nedostatka lijekova, a mnoge bolnice su porušene zbog čega su ljudi bez ikakve skrbi, a djeca umiru od gladi.

  • +15
Palestinci u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia