CYBER KALIFAT

Hakirali Newsweekov profil i prijetili Obami

10.02.2015 u 21:21

Bionic
Reading

Hakeri koji sebe zovu "Cyber kalifat" preuzeli su u utorak kontrolu nad profilom magazina Newsweek na Twitteru i uputili prijetnje američkom predsjedniku Baracku Obami i njegovoj obitelji

Hakeri su na profilu Newsweeka na Twitteru napisali riječi "Je suIS IS", čime se s jedne strane aludira na islamističku skupinu Islamsku državu, a s druge na slogan "Je suis Charlie" (Ja sam Charlie) nakon smrtonosnih napada na uredništvo francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo. Islamska država je zauzela velika područja Iraka i Sirije i proglasila se "kalifatom".

Skupina "Cyber kalifat", koja je preuzela odgovornost i za hakerski napad na profile Pentagona na društvenim mrežama prošlog mjeseca, na Twitteru je napisala "#CyberCaliphate krvavo Valentinovo #MichelleOBama! Gledamo te, tvoje kćeri i tvoga muža!"

Američka savezna policija FBI istražuje slučaj, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. Ni on ni FBI nisu dalje komentirali prijetnju predsjedničkoj obitelji.

Na profilu na Twitteru se vidjela glava omotana crno-bijelim šalom uz natpis "CyberCaliphate".

Newsweek je u roku od 14 minuta uklonio natpis "CyberCaliphate" i odgovarajuće poruke i ponovno preuzeo kontrolu nad svojim profilom, rekli su predstavnici magazina.

Hakeri su objavili i poruku namijenjenu SAD-u u kontekstu njezinih akcija u muslimanskom svijetu.

"Dok SAD i njegovi sateliti ubijaju našu braću u Siriji, Iraku i Afganistanu, mi razaramo vaš nacionalni sustav internetske sigurnosti iznutra", glasi poruka.

Skupina je preuzela odgovornost i za napade prošlog mjeseca na račune na YouToubeu i Twitteru Središnjeg zapovjedništva, koje nadzire američke vojne operacije na Bliskom istoku.

U utorak je koordinatorica američkog predsjednika za borbu protiv terorizma Lisa Monaco najavila osnivanje nove agencije za promatranje i analizu prijetnji na internetu.