DERBI U FINALU?

Hajduk s igračem manje nokautirao Valenciju!

08.06.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Pomlađena momčad Hajduka je u najljepšoj utakmici juniorskog turnira Mladen Ramljak u Zagrebu svladala slavnu španjolsku Valenciju sa 3:2 (2:0) i tako došla na bod od plasmana u svoj treći uzastopni finale na Ramljaku

Jutarnji termin drugog dana najjačeg omladinskog turnira na ovim prostorima ponudio je dvije sjajne utakmice. Espanyol i Betis su u dvoboju prepunom lijepog nogometa i odličnih prilika remizirali 1:1 i tako domaćem Dinamu pružili priliku da poslijepodne (16.15) protiv moskovskih imenjaka već nakon drugog kola ostvari plasman u finalnu utakmicu.

Tamo bi ih, prilično iznenađujuće, mogao čekati splitski Hajduk koji je nadigrao slavnu Valenciju i u uzbudljivoj završnici ostvario drugu pobjedu u dva dana.

Jedini jučerašnji strijelac za bijele Tonći Mujan sjajno je kreirao po lijevoj strani i dva puta idealno dodao strijelcima Jošku Hajderu i Josipu  Bašiću koji su pogađali iz blizine. Još da je pogodio praznu mrežu nakon što je već zaobišao vratara (zaista nevjerojatan promašaj), zaslužio bi maksimalnu ocjenu za prvi dio.

No, lagodna prednost Hajduka od 2:0 ozbiljno je kompromitirana u 44. minuti (poluvremena na Ramljaku traju 40) kada je Franjo Prce skrivio penal, zbog čega je i isključen, a Valencija je preko Garcie smanjila na 2:1.

Ipak, bijeli su nastavili ofenzivno i povečali prednost 13 minuta poslije, kada je Mario Pašalić zaobišao vratara i poentirao za 3:1. Stvorio je Hajduk još četiri čiste prilike, ali Bašić i ušeta nisu imali svoj realizatorski dan. Nogomet je takav, stigla je kazna. Devet minuta prije kraja Soucase je smanjio na 3:2, a Hajdukovce je stigao umor, ali njihov vratar Fabijan Tomić je u zadnjoj minuti sjajnom paradom na šut iz blizine sačuvao pobjedu i doveo bijele na bod od plasmana u finale.

Njega će Hajduk imati priliku osvojiti u subotu (18.15) protiv kijevskog Dinama, a trener Hari Vukas uživa u predstavama svojih 'bilih tića'.

'Mogli smo 'ubiti' Valenciju da smo bili malo mirniji u završnici, ali i ovakva pobjeda je posebno slatka. Žao mi je što nismo mogli dovesti više juniora, ali znao sam da u ovim momcima ima dovoljno kvalitete da se pokažemo u pravom svijetlu,' kaže trener kadetskih prvaka Hrvatske koji je kvalitetu nastavio dokazivati i na međunarodnoj razini.

Finale je na rasšoredu u nedjelju u 11 sati, a kako sada stvari stoje, itekako je moguće da snage odmjere Dinamo i Hajduk. Tako je bilo i prije dvije i prije tri godine (pobjede Dinama od 1:0 i nakon penala), i takav je rasplet najbolja garancija punih tribina pomoćnog igrališta Hitrec Kacian i nove promocije hrvatske nogometne mladosti.