I DINAMO MAKSIMALAN

Hajduk demolirao Ukrajince uoči derbija u finalu

09.06.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Valencia je u jutarnjem terminu svladala Bucaspor sa 3:1 i Hajduk je znao da za finale zagrebačkog turnira Mladen Ramljak mora uzeti barem bod branitelju naslova kijevskom Dinamu. No, Splićani su uhvatili u žrvanj rezigniranog protivnika i napunili mu mrežu kao upozorenje zagrebačkom rivalu koji je u svom najlošijem izadnju ovoga tjedna svladao Espanol sa 2:1 (1:0)

Hajduk je u prva dva dana s pretežnom kadetskom momčadi svladao Bucaspor i (s igračem manje) Valenciju, a učenici Harija Vukasa u trećem su ogledu pronašli pravu formu i deklasirali Kijevljane sa 6:1 (5:0).

Već nakon pet minuta bilo je 2:0. Kijevljani s autogolom načeli svog vratara, a odmah zatim Ante Kušeta je s bijele točke napravio prvi korak prema svom hat-tricku. Nije se Hajduk namjeravao zaustaviti. U idućih 15 minuta Kušeta je pogodio još jedan penal, Joško Hajder je poentirao iz blizine, a Kušeta je iz igre zabio svoj treći gol već u 30. minuti. Petarda u prvom poluvremenu, Hajduk je jasno najavio pravu opoziciju raskošnom zagrebačkom Dinamu u finalu u nedjelu u 11 sati.

Nastavak je donio očekivan pad tempa, a viđena su još dva gola. Na 5:1 je (još jedan penal) smanjio Oleksij Hablenko, koji je gol zaista zaslužio obzirom da je pogodio tri stative (za Hajduk je spojnicu u prvom dijelu pogodio Pukljak), a konačnih 6:1 postavio je svojim drugim golom Hajder. Asistirao mu je najbolji pojedinac susreta Josip Bašić koji je sudjelovao u svim akcijama za golove i od umornog Tonćija Mujana je preuzeo ulogu Hajdukovog kreatora.

Dinamo je u završnom ogledu natjecanja po skupinama svladao Espanyol sa 2:1. Cvitanović je izrotirao sastav tražeći svježinu za finalni dan, a već u devetoj minuti Halilović je ubacio za Luku Čakaruna koji glavom pogađa za 1:0. No, nije Dinamo nastavio u karakterističnom izdanju i Španjolci su uspostavili egal na terenu. U 20. minuti Marko Alvir je izbacio loptu iz Dinamovog gola, a izjednačenje je došlo nakon pogreške vratara Šuškovića koji je skrivio penal i primio ga od strijelca Dialla. U međuvremenu su opasno pokušavali Dinamo Špehar i Luka Leko, no Hernandez je lobom umalo doveo Espanyol u vodstvo, Činilo se da će momčad iz Barcelone zaustaviti Dinamov niz, ali dvije minute prije kraja Filip Leko je osvojio 60 metara prostora, Ivančić je izborio penal, a kapetan Jozo Šimunović rutinski zabio za maksimalan učinak domaćina u skupini.

Na tribina se skupilo tek 500-injak gledatelja jer dvoboj nije imao rezultatski značaj, ali u subotu u 11 sati očekuje se sasvim suprotan dekor. Finale između Dinama i Hajduka koji su ostvarili po tri pobjede protiv europskih velikana... Nema ljepše pozivnice za završnicu teške sezone najvećih hrvatskih nogometnih nada.