NIŠTA ISPOD 13

Hajdaš Dončić iznenada zastao u rezanju broja nadzornika CA

06.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji je donedavno hrabro najavljivao rezanje najmnogoljudnijeg hrvatskog nadzornog odbora, ipak se predomislio procijenivši da nacionalnog avioprijevoznika Croatiju Airlines u novom mandatu i dalje treba nadgledati čak trinaest ljudi

Nakon što smo objavili da su među nadzornicima Croatia Airlinesa (CA), usprkos mizernom vlasničkom udjelu, već čitavo desetljeće čak četiri utemeljitelja tvrtke, među kojima i direktorica Coninga i supruga prvog potpredsjednika Vlade Marija Čačić, reagirao je novoimenovani ministar prometa. Siniša Hajdaš Dončić, svjež i pun ideja nakon stupanja na dužnost, najavio je da će na predstojećoj skupštini dioničara srezati broj članova najmnogoljudnijeg hrvatskog nadzornog odbora.

No bolne rezove na kraju je ipak ostavio za neka bolja vremena, pa je u pozivu na skupštinu CA objavljenom u utorak na Burzi najavljena promjena čl. 21 statuta prema kojem NO društva može imati najmanje pet, a najviše 13 članova. No time je tek trasiran put za neko buduće smanjenje glomaznog NO-a, jer se u nastavku predlaže da skupština, koja će zasjedati 13. srpnja, i u sljedećem mandatu izglasa maksimalni broj članova NO-a. SDP-ov ministar Hajdaš Dončić ipak se nije usudio iz nadzorničkih fotelja izbaciti utemeljitelje, među kojima je i supruga HNS-ovog potpredsjednika Vlade, što je i temeljni razlog glomaznosti tog tijela: Vlada naime mora imenovati dvostruko više članova u odnosu na utemeljitelje. Za komentar smo zamolili ministra, a njegova glasnogovornica Renata Ivanović kratko nam je izjavila: 'NO će moći imati između pet i 13 članova. Intencija je da ih bude manje. Ne znam odakle vam podatak da će ih biti maksimalnih 13, budući to može odlučivati tek skupština.'

No u maloprije spomenutom pozivu za skupštinu jasno stoji: 'Broj članova nadzornog odbora u sljedećem mandatnom razdoblju bit će trinaest.' I nema riječi o promjeni statuta kojom bi se ukinula obaveza da 'dioničari utemeljitelji' s ukupno 0,1 posto vlasničkog udjela imaju čak četiri člana u odboru.

U međuvremenu, sedam novih članova imenovala je Vlada i oni stupaju na dužnost u srpnju. To su Siniša Petrović, Darko Prebežac, Stanislav Pavlin, Tihomir Domazet, Izidor Alfirević, Goran Becker i Berislav Matijević. Nadzornici mjesečno dobivaju 2.000 kuna, nakon što im je Vlada srezala u kolovozu 2009. naknadu sa znatno viših 5.000 kuna, a uz to imaju i povlasticu besplatnih letova.

Novost je i da će uprava CA moći imati tri člana, dok je dosad u ovom poduzeću bio samo jedan član uprave, što je relativno neuobičajeno, ali u svakom slučaju češće od trinaest nadzornika. Jedna od točaka skupštine je i gubitak tvrtke od 75,5 milijuna kuna iz 2011. godine koji će se pokriti 'iz nekog budućeg razdoblja'.