dramatična eskalacija

Haiti zbog nasilja proglasio izvanredno stanje, zatvorenici u bijegu

04.03.2024 u 08:59

Bionic
Reading

Haićanska vlada proglasila je izvanredno stanje u nedjelju navečer i uvela policijski sat nakon nasilnih sukoba u glavnome gradu i bijega nekoliko tisuća zatvorenika, dok glavni vođa bandi Jimmy Cherizier, poznat kao Barbecue, nastoji svrgnuti premijera Ariela Henryja

Kako bi uspostavila red, vlada je odmah uvela policijski sat na cijelom zapadnom teritoriju na 72 sata, stoji u priopćenju.

Između šest sati navečer i pet ujutro primjenjivat će se policijski sat u ponedjeljak, utorak i srijedu. U nedjelju je policijki sat trajao od 20 sati do 5 ujutro.

Policija, vatrogasci, vozači hitne pomoći, zdravstveno osoblje i propisno identificirani novinari ne moraju se pridržavati policijskog sata, dodaje se u priopćenju.

Izvanredno stanje uvedeno je zbog dramatične eskalacije nasilja tijekom vikenda koje je paraliziralo dijelove glavnoga grada, oštetilo komunikacije i omogućilo dva bijega iz zatvora, uključujući jedan iz najvećeg zatvora u zemlji.

Predsjednik Digicela, velikog pružatelja telekomunikacijskih usluga u karipskoj zemlji, rekao je da su linije bile oštećene nakon višednevnog uličnog nasilja u dijelovima glavnoga grada.

Terenski timovi u nedjelju poslijepodne uspjeli su u potpunosti uspostaviti vezu, rekao je predsjednik Digicela Maarten Boute u objavi na X-u.

Žestoka pucnjava izazvala je paniku proteklih dana nakon poziva vođe bande Jimmyja Cheriziera, bivšeg policajca, kriminalnim skupinama da se ujedine i svrgnu Henryja. Cherizier je na čelu saveza bandi i suočava se sa sankcijama UN-a i Sjedinjenih Država.

Naoružane skupine u subotu navečer napale su najveći zatvor u zemlji, prkoseći haićanskim policijskim snagama koje su pozvale u pomoć. Reuters je u nedjelju posjetio Nacionalni zatvor gdje nije bilo ni traga policiji, a glavna zatvorska vrata ostala su otvorena.

Najmanje deset ljudi je poginulo tijekom bijega nekoliko tisuća zatvorenika iz Nacionalnog zatvora

Nije poznato koliko je točno zatvorenika u bijegu. Izvori bliski instituciji rekli su da se vjerojatno radi o "ogromnoj" većini. U kaznionici izgrađenoj za 700 zatvorenika, bilo ih je 3687 od veljače prošle godine, prema skupini za ljudska prava RNDDH.