A SAD ADIO

Habuš okrenuo leđa Čačiću

04.02.2014 u 15:08

Bionic
Reading

Goran Habuš, varaždinski gradonačelnik koji je na tu poziciju došao zahvaljujući HNS-u i posebice Radimiru Čačiću, okrenuo je leđa svom donedavnom političkom mentoru i pokrovitelju

Informacija o 'izgubljenom sinu' doprla je u subotu i do Čačića koji se tijekom slobodnog vikenda našao s najbližim suradnicima u restoranu Zlatna guska na Varaždinbregu. Iako sudionici višesatnog susreta, njih desetak, javno tvrde da na 'dnevnom redu' nisu bile ozbiljne teme, istina je drukčija.

Razmatralo se o gotovo svemu u vezi Čačićeva isključenja, posebice o situaciji na terenu i potezima u budućnosti među kojima je najizglednije osnivanje nove, vjerojatno regionalne stranke.

'Nema govora da će se Čačić politički umiroviti. Ne samo zbog svoje osobnosti, nego i situacije na terenu. Mnogi narodnjaci žele mu izraziti potporu zbog načina isključenja koje je u njihovim očima od Čačića napravilo žrtvu i stvorilo pozitivnu osobu, što prije nije uvijek bio slučaj, pa je realno očekivati da će po izlasku iz zatvora privući znatan broj ljudi, i to ne samo iz HNS-a, nego i drugih stranaka', veli nam jedan od sudionika subotnjeg objeda na brežuljku nedaleko od Varaždina.

Da Čačić, usprkos niza kontroverzi, i dalje uživa ugled među dobrim dijelom narodnjaka u Varaždinu i Varaždinskoj županiji dolazi do izražaja na skupovima ogranaka HNS-a koje čelnici obilaze kako bi objasnili zašto je jedan od osnivača njihove stranke morao otići.

Koliko je nekima do takvog objašnjenja zorno govori to da se ogranak HNS-a u IV. varaždinskom mjesnom odboru uopće nije ni sastao. U drugima su sudionici ostajali u čudu vidjevši da glavnu riječ ima varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Za razliku od novomarofskog gradonačelnika Darka Hrenića i zamjenice varaždinskoga gradonačelnik Natalije Martinčević koji su (o)stali uz Čačića, Habuš narodnjacima na skupovima poručuje da se moraju odrediti 'ili on ili Čačić', odnosno tko je za Čačića može slobodno izaći iz HNS-a!

Čačić je to, kako vele njegovi suradnici, tijekom subotnjeg objeda primio sve samo ne mirno pa stoga valja očekivati ozbiljniju diferencijaciju među narodnjacima koja je zasad izostala.

Ako dođe do raslojavanja i razilaženja unutar najjače stranke u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, ključno je pitanje kako će se ono odraziti na te sredine u kojima trenutačno plodove situacije u HNS-u kupi - SDP.

Tako je upravo ovih dana za novog sanacijskog upravitelja Opće bolnice Varaždin, tradicionalnu 'utvrdu' HNS-a, izabran SDP-ovac Mladen Smoljanac.