vodno-komunalni radovi

Habijan na turneji po Šibenskoj županiji: Mudro iskorištena bespovratna sredstva

23.01.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Damir Habijan obišao je u utorak vodno-komunalne radove na području Šibensko-kninske županije te je ocijenio kako su 'mudro iskorištene mogućnosti sufinanciranja projekata putem mehanizama bespovratnih sredstava'

U Pirovcu je tako upoznat sa sustavom vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pirovac – Tisno – Jezera, projekt je vrijedan 53,35 milijuna eura, od čega su 68 posto bespovratna sredstva, kojim se planira proširenje sustava javne vodoopskrbe u duljini od 8,5 kilometara, rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u duljini od 25,2 km, proširenje sustava javne odvodnje u duljini od 57,9 km te projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

U Vodicama je upoznat s provedbom projekata Vodice 1 i Vodice 2 – sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima. Planirano je proširenje sustava javne vodoopskrbe u duljini od 20 km te rekonstrukcija 24,9 km sustava javne vodoopskrbe, proširenje sustava javne odvodnje u duljini od 70,7 km te dogradnja UPOV-a za dodatni kapacitet pročišćavanja. Ukupni troškovi projekta iznose gotovo 62 milijuna eura od čega bespovratna sredstva iznose gotovo 43,5 milijuna.

Posjetio je i gradilište na kojem se provodi projekt Vodoopskrba i odvodnja na području Šibenika, otoka Obonjana i Prvića te Općina Marina, Mitlo, Blizna Donja i Blizna Gornja koji je financiran sredstvima iz NPOO-a, a ukupna vrijednost iznosi preko 16 milijuna eura. Tim projektom osigurat će se smanjenje zagađenja okoliša i vodnih resursa otpadnim vodama te građanima zagorskog dijela, kao i otočanima, osigurati pristup zdravstveno ispravnoj vodi.

Habijan je posjetio i CGO Bikarac izrađen za potrebe Županije i ukupnog kapaciteta obrade od 20.000 tone otpada godišnje. U sklopu izgradnje sanirano je odlagalište u samom centru, izgrađeno postrojenje mehaničko biološke obrade otpada i nova odlagališna ploha te dvije pretovarne stanice Biskupija i Pirovac. Šibenik je podnio zahtjev za sufinanciranje studijsko-projektne dokumentacije u iznosu od 3,5 milijuna eura, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio. Postrojenje za energetsku oporabu otpada izgradit će se u obuhvatu CGO Bikarac te bi svu proizvedenu energiju mogao distribuirati prema potrošačima u industrijskoj zoni Podi koja će se proširiti.

U Drnišu je posjetio gradilište projekta vodno-komunalnog gospodarstva financiranog sredstvima EU. Do sada je završen jedan projekt u okviru IPA-e “Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš”. U okviru NPOO 2021-2026. od odobrena dva projekta koja se odnose na ulaganja u manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje, jedan projekt je završen – Izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije Drniš, a drugi je u provedbi – Izgradnja dijela kanalizacijskog sustava Drniš – zapad 2.

Habijan je ocijenio kako su mudro iskorištene mogućnosti sufinanciranje projekata putem mehanizama bespovratnih sredstava te danas imamo niz završenih kao i velik broj projekata u visokoj fazi provedbe, a svima je cilj podizanje kvalitete života građana. Naime, u razdoblju od 2016. do 2023. godine u projekte vodnog gospodarstva na području Županije uloženo je 88,78 milijuna eura u projekte vodoopskrbe, projekte odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, projekte navodnjavanja i projekte zaštite od štetnog djelovanja voda.