NEW YORK

Guvernerka potvrdila: Nema naznaka terorizma u eksploziji kod Niagarinih slapova

23.11.2023 u 06:37

Bionic
Reading

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je da nema naznaka terorističkog napada nakon što je vozilo eksplodiralo u srijedu na granici između SAD-a i Kanade u blizini slapova Niagare

'U ovom trenutku nema naznaka terorističke umiješanosti u taj incident na Duginom mostu', rekla je Hochul u objavi na platformi X, nekadašnjem Twitteru. 'Nismo upoznati ni s kakvim prijetnjama ovom području, ali naglašavam da je istraga u tijeku', rekla je Hochul novinarima ranije u srijedu.

Iako istražitelji nisu pronašli dokaze o terorističkom činu, okolnosti incidenta ostale su nejasne i tek treba utvrditi je li nesreća bila slučajna ili namjerna, navodi Reuters.

Vozilo je eksplodiralo u srijedu na graničnom prijelazu Dugin most između SAD-a i Kanade blizu Niagarinih slapova, zbog čega su vlasti zatvorile taj, ali i preostala tri granična prijelaza između zapadnog New Yorka i južnog Ontarija, rekli su dužnosnici.

Sigurnosna kamera snimila je nesreću, a snimku je objavila američke Agencije za carinu i zaštitu granica (CBP) na platformi X. Na snimci se vidi automobil koji se kretao velikom brzinom, zatim udario u ogradu i odletio u zrak prije nego što se srušio na tlo i eksplodirao u plamenu.

Vozač i suvozač poginuli su u nesreći, a službenik CBP-a zadobio je lakše ozljede. Vlasti nisu objavile imena dvoje ljudi za koje se vjeruje da su poginuli. CNN je izvijestio da je vozač bio 56-godišnji muškarac koji je sa suprugom išao na rock koncert u luksuznom automobilu Bentley.

Očevidac Mike Guenther rekao je televizijskoj postaji Buffalo WGRZ-TV da je hodao u blizini mosta sa svojom suprugom kada je automobil koji je dolazio s američke strane velikom brzinom udario u ogradu na prijelazu i katapultirao se u zrak prije nego što je eksplodirao. 'Letio je, preko 160 kilometara na sat', rekao je Guenther.

Incident se dogodio u vrijeme pojačane zabrinutosti za sigurnost diljem svijeta, koja proizlazi iz sukoba na Bliskom istoku, i na vrhuncu američkih blagdanskih putovanja uoči proslave Dana zahvalnosti.

Međunarodna zračna luka Buffalo, tridesetak kilometara južno od mjesta nesreće, zatvorena je za sve odlazne i dolazne međunarodne letove nakon incidenta, objavila je Federalna uprava za zrakoplovstvo na svojoj internetskoj stranici.

Sigurnosne mjere također su pojačane u drugim zračnim lukama i na željezničkim linijama, kao i na raznim lokacijama u New Yorku, rekli su dužnosnici. Prijelaz Dugin most ostao je zatvoren tijekom istrage na mjestu događaja, dok su ostala tri prijelaza koja su bila zatvorena zbog mjera opreza ranije otvorena.