neočekivani krivac

Guverner Kalinjingrada: Za rat u Ukrajini kriv je Immanuel Kant

13.02.2024 u 09:21

Bionic
Reading

Guverner ruske eksklave Kalinjingrada na Baltičkom moru, Anton Alihanov, otkrio je neočekivanog krivca za rat u Ukrajini - njemačkog filozofa Immanuela Kanta (1724.-1804.)

Alihanov je na konferenciji ruskih politologa govorio o 'najvećem sinu' nekadašnjeg' pruskog grada Königsberga, koji je nakon Drugog svjetskog rata preimenovan u Kalinjingrad, objavili su mjesni mediji. Filozof iz doba prosvjetiteljstva, najpoznatiji po "Kritici čistog uma", bio je "jedan od intelektualnih kreatora modernog Zapada", rekao je guverner.

"Želio bih pokazati da Immanuel Kant, koji je rođen ovdje prije gotovo 300 godina, ima gotovo izravnu vezu s globalnim kaosom s kojim imamo posla. Štoviše, on ima izravnu vezu s vojnim sukobom u Ukrajini." Kant je otvorio put moralnom relativizmu kojim se na Zapadu može opravdati svaki čin i svaka nepravda, rekao je Alihanov, dodavši da je to u suprotnosti s Rusijom koja drži do trajnih etičkih vrijednosti.

  • +6
Ruski vojnici kopaju rovove Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Kantov rodni grad Königsberg u tadašnjoj Pruskoj pao je u ruke Sovjetskog Saveza na kraju Drugog svjetskog rata 1945. godine. Odnos Rusije s filozofom je podijeljen: s jedne strane Kant se smatra turističkom atrakcijom; a s druge strane, grob i spomenik u katedrali prije nekoliko su godina išarani grafitima. Moskva je pokrenula rat protiv Ukrajine prije gotovo dvije godine. Međutim, predstavlja se kao žrtva zapadnog svijeta, za koji tvrdi da vodi posrednički rat protiv Rusije u Ukrajini.