VLAST I ESTRADA U JEDNOM

Guljnara - turbo folk na uzbečki način

12.01.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Ljepuškasta, izblajhana kći diktatora Uzbekistana ima oveću državu na pladnju i 1001 ulogu u njoj, među kojima je i skrb za zdravlje žena. Za razliku od drugih predstavnika despocijskih režima, Guljnara Karimova je i strastvena korisnica društvenih mreža. No u kontaktu s nagrađivanom novinarkom preko Twittera pokazala je drugu stranu svoje 'modernosti'

Karimova, kćerka doživotnog predsjednika i bivšeg komunističkog komesara Islama Karimova, strah je i trepet u Uzbekistanu - moguća nasljednica sa zastrašujućim političko-represivnim instrumentima, a ujedno obožavana starleta s armijom ulizica sa svih meridijana i paralela. Filantropkinja, studentica s Harvarda, stalna predstavnica u Ujedinjenim narodima, prevoditeljica, pjevačica, pokroviteljica modne scene, autorica filmskih scenarija... Tko zna što je sljedeće. (Ne)slavni francuski disident-bogatun Gerard Depardieu, inače velik pobornik euroazijskog tipa demokracije u kojoj narod, koliko god osiromašen bio, uvijek jednodušno izabere istog vođu, uskoro bi trebao glumiti u filmu za koji je Karimova napisala scenarij.

Natalija Antleava je pak dugogodišnja dopisnica BBC-ja iz azijskih dijelova postsovjetskog prostora. U Uzbekistanu su je više od talenata diktatorove kćerke zanimala svjedočanstva o masovnom prisilnom radu, čudovišnim torturama nad političkim protivnicima, kriminalu vladajuće oligarhije u toj izoliranoj srednoazijskoj državi i posebno – sterilizacija žena, pogotovo u ruralnim krajevima, provođena bez znanja ili dovoljne informiranosti pacijentica i za koju postoje osnovane sumnje da je dio smišljene politike vlasti.

Antelava nije uspjela ući u Uzbekistan jer su je na aerodromu dočekali naoružani ljudi u civilu i sproveli natrag u avion bez obrazloženja. Za reportažu o sterilizaciji dobila je nagradu u Velikoj Britaniji iako je radila uglavnom iz Kazahstana, razgovarajući s imigrantima tik uz granicu s Uzbekistanom. S godinama je prikupila brojna svjedočanstva o zločinačkom režimu Islama Karimova i moći njegove kćerke. Prema jednom svjedočanstvu, koje za New Yorker navodi Antelava, Karimova je dala uhititi i najuriti iz zemlje vlasnika restorana u kojem se zatekla i koji ju je oduševio; restoran je postao njen, a stvarni vlasnik je bankrotirao. Krađa biznisa i reketarenje kompanija zabilježeni su i u objavljenim svjedočanstvima američkih diplomata (Wikileaks) te istraživačkim radovima švedskih novinara.

Umjetničko ime - Googoosha

Kako Karimova velik dio života provodi u inozemstvu, među ostalom i u Rusiji, Antelava je pokušala intervjuirati je preko nekog moskovskog posrednika, no taj je uz pitanja koja će biti postavljena tražio i 20 tisuća dolara, pa intervju nije dogovoren. I tako je njoj i kolegi preostao jedino pokušaj kontaktiranja preko Twittera, na kojem je umjetna plavuša strastveno prisutna i na kojem se povremeno obračunava s 'provokatorima' koji je zapitkuju o policijskim torturama u Uzbekistanu i slično.

Novinarka se javila predsjednikovoj kćerki zamolivši je da joj pomogne pri ulasku u Uzbekistan, iz kojeg je deportirana bez obrazloženja. Na novinarkino iznenađenje, uskoro je stigao odgovor: 'Rado, ako mi date detalje, ali jasne.'

Nakon što ih je dobila, Karimova, koja se među ostalim navodno bavi i zaštitom zdravlja žena, više se nije oglašavala na tu temu. Na njenom Twitteru i dalje prevladavaju priče o njenim spotovima, njenoj ljepoti, modnim lekcijama, duetu s Gerardom Depardieuom itd. Estradnu idilu na društvenoj mreži tu i tamo poremeti tek poneki novinar, aktivist ili sličan 'zlonamjernik'.