PODIJELITE OSOBNO ISKUSTVO

Guardian pita: Kako je biti LGBT osoba u Hrvatskoj?

15.05.2014 u 10:47

Bionic
Reading

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, ugledni britanski dnevnik The Guardian došao je na hvalevrijednu ideju čiji je cilj povezati i osnažiti LGBT zajednicu diljem svijeta, prenosi portal CroL.hr

U posebnoj rubrici 'Witness' (svjedočanstvo) Guardian je pozvao LGBT osobe da podijele osobno iskustvo iz zemalja u kojima žive, o tome kako se društvo odnosi prema LGBT osobama, jesu li osjetili diskriminaciju, dobili otkaz ili misle da bi država trebala učiniti više za ovu društvenu skupinu. Poziv je objavljen početkom svibnja, a do sada je svoju priču podijelilo stotinjak LGBT osoba iz različitih dijelova svijeta, prenosi CroL.hr.

Ugledni list u opisu poziva ukazuje na sveprisutnu homofobiju i transfobiju te različito postupanje prema LGBT osobama, koje varira od zemlje do zemlje. Tako navodi Ugandu u kojoj je homoseksualnost kriminalizirana, dok s druge strane Ujedinjeno Kraljevstvo slovi kao jedna od najpoželjnijih država za život LGBT osoba.

U subotu, 17. svibnja, velik dio svijeta obilježit će Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, što je bio povod ovoj akciji kojom Guardian želi objediniti priče stvarnih ljudi i dati im glas koji će odjeknuti na svim kontinentima.

Kakvo god iskustvo doživjeli, Guardian želi čuti vaš glas. Podijelite svoje fotografije, video ili priču, a urednici će se pobrinuti da se globalna slika stanja LGBT prava prikaže na najbolji mogući način.