VITA JELA

Grofica Opačić u ergeli audija

16.02.2014 u 15:16

Bionic
Reading

Grofica Opačić u ergeli audija

Moramo svi ići na uštede jer smo na rubu izdržljivosti. Više ne možemo živjeti na dug – opet se briljantom izjavom oglasila Milanka Opačić, objašnjavajući kako se u Vladi strašno muče, tražeći način za što bezbolnije rezanje proračuna.

Rashodi se moraju smanjiti za 3,6 milijardi kuna, a ministri uglavnom tvrde da su se svega odrekli, da više nemaju na čemu štedjeti i funkcioniranje im je resora, navodno, pod znakom pitanja.

Zagovaranju štednje nema se što prigovoriti. Ali potpredsjednica Vlade imala je peh da se njena izjava o uštedama vremenski poklopila s medijskim provaljivanjem informacije o velikoj ergeli automobila kojima se aktualna vlast upravo počastila. Riječ je o nabavci skoro 1600 vozila, što će državu u idućih pet godina stajati više od 270 milijuna.

Dio automobila zaista služi obavljanju nužnih poslova, u MUP-u primjerice. Ali u tom je kontingentu i dvadesetak luksuznih Audija A6, koji svaki stoji oko pola milijuna kuna. Tako će se gotovo svi ministri voziti u pravim cestovnim krstaricama.

Audijem za 641.677 kuna služit će se tako i ministar rada, kojem broj nezaposlenih neprestance raste i uskoro bi mogao doseći zastrašujućih 400 tisuća. Ili ministar poljoprivrede, koji je na dobrom putu da Hrvatsku učini zemljom bez vlastite proizvodnje hrane. Ili ministar branitelja. Ili Gordan Maras, zbog kojega je izmišljeno Ministarstvo poduzetništva i obrta, samo da bi i on dobio ministarsku funkciju.

Ugledni porezni stručnjak Hrvoje Zgombić jednom je prilikom hrvatskim političarima preporučio mogućnostima države primjerenije škode. Ali ministri navodno lijeve, socijaldemokratske vlade ponašaju se poput crvenih grofova. Njihov je vozni park u ekonomski devastiranoj državi upravo skandalozan. Funkcionira kao živa provokacija. Kolona Audija A6 vjerojatno ih vozi u izborni poraz.