STANKA U SABORU

Grmoja ponovno prozvao HDZ zbog Zakona o koncesijama i arbitražnog sporazuma

04.07.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Saborski zastupnici zasjedanje su ponovno započeli stankama. O funkcioniranju sabora i donošenju odluka govorio je Mostov Nikola Grmoja

Zbog funkcioniranja Sabora i donošenja odluka već na početku ovotjednog zasjedanja stanku je zatražio Mostov Nikola Grmoja.

'Građani su nam dali glas da štitimo njihove interese i interese domovine. Ne smije nam se događati da se odluke donose negdje drugdje, a da zastupnici budu samo glasačka mašinerija. Ne smije nam se dogoditi da ne čujemo glas građana, kao što je to bilo oko Zakona o koncesiji. Ne smije nam se dogoditi da srljamo u sporazume dok nismo analizirali njihove posljedice na gospodarstvo. Zašto nismo poslušali most i poslali CETA-u u drugo čitanje? Ako je sporazum dobar za gospodarstvo, zašto nismo mogli napraviti procjenu učinaka i propisa? Što bi sada dao predsjednik Sabora Gordan Jandroković da se može vratiti u 2009. i reći HDZ-ovim zastupnicima da ne srljaju u arbitražni sporazum? Što bi dao Plenković, Šeks, Bačić? Molim vas, nemojmo biti glasačka mašinerija. Nemojmo biti odgovorni Andreju Plankoviću, Boži Petrovu ili Davoru Bernardiću nego samo narodu', kazao je Grmoja.

'Arbitražni sporazum nema snagu za Sabor i Sabor je poništio sporazum. I mnogi od onih koje ste spominjali su tada bili u Saboru. Samo da znate', odgovorio mu je Jandroković.

Prije toga prisegu je dala i zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, koja u zastupničke klupe dolazi kao zamjena Mile Horvata. Podsjetimo, on je prošli tjedan imenovan za državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

  • +15
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Na dnevnom redu za raspravu danas je prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za naknadu oduzete imovine. Nakon provedene analize s ciljem racionalizacije sustava javne uprave, predlaže se pripajanje Fonda za naknadu oduzete imovine Ministarstvu financija na način da se poslovi Fonda obavljaju u okviru zasebne ustrojstvene jedinice Ministarstva financija, te se u tom smislu predlaže da se Zakon o Fondu za naknadu oduzete imovine stavi van snage. Tim se zakonskim prijedlogom predviđa provođenje aktivnosti utvrđenih u Nacionalnom programu reformi za 2016.

Nakon toga zastupnici bi trebali raspraviti i prijedlog zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH. Radi se o prijedlogu zakona nezavisnog zastupnika Marina Škibole koji je bio uvjet da on podrži imenovanje Jandrokovića predsjednikom Sabora. Vlada je već dala pozitivno mišljenje na prijedlog zakona, no jednako tako podnijela je više od deset amandmana.