radni posjet

Grlić Radman susreo se s brazilskim kolegom, razgovarali o globalnim pitanjima

15.03.2024 u 18:05

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je radni posjet Brazilu susretom s ministrom vanjskih poslova Maurom Luizom Ieckerom Vieirom s kojim je prvenstveno razgovarao o globalnim pitanjima od interesa za obje države, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP)

"Ministri su na sastanku u Braziliji razmijenili mišljenja o globalnim pitanjima od interesa za obje države, suradnji EU-a i Brazila odnosno EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), kao i o situaciji na Bliskom Istoku, zapadnom Balkanu, Ukrajini i području Latinske Amerike i Kariba", stoji u priopćenju MVEP-a.

Sugovornici su, dodaje isti izvor, istaknuli kako postoji prostor za snaženje gospodarskog partnerstva i trgovinske razmjene, ali i investicija.

Brazil je osma svjetska ekonomija i najveća u Latinskoj Americi te strateški partner EU-a i trenutno predsjedavajući skupinom G20. Jedan je od značajnijih trgovinskih partnera Hrvtske u Južnoj Americi, gdje živi oko 80.000 pripadnika hrvatske dijaspore.

U priopćenju se također navodi da, "s obzirom na zajednički interes u jačanju međunarodnog mira i sigurnosti, iskustvo Hrvatske kao članice NATO-a te rastuće potencijale hrvatskog vojno-industrijskog klastera, otvorene su mogućnosti i za snaženje obrambeno-sigurnosne suradnje".

Ministri su razmijenili mišljenja i o procesu pristupanja dviju zemalja na putu članstva u OECD te istaknuli važnost razmjene iskustava.

Tijekom posjeta Brazilu, ministar Grlić Radman je u Sao Paolu uručio 115 rješenja o primitku u hrvatsko državljanstvo, naglašavajući važnost povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske.

Primateljima hrvatskog državljanstva se zahvalio na "njihovoj osobitoj posvećenosti i iznimnom doprinosu jezičnoj edukaciji potomaka hrvatske iseljeničke zajednice, dugogodišnjoj uspješnoj izdavačkoj djelatnosti, promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i športa, jačanju gospodarske suradnje, kao i očuvanju hrvatskog identiteta u Brazilu".