važni međuizbori

Grdešić: Današnji republikanci nisu oni od prije 20 godina, sada je to radikalna i autoritarna desnica i u tome leži opasnost

08.11.2022 u 20:07

Bionic
Reading

Profesor Ivan Grdešić u središnjem je Dnevniku HRT-a govorio o predstojećim američkim izborima za Kongres. Smatra da je rezultat neizvjestan te da će izlaznost biti velika jer i demokrati i republikanci shvaćaju ove izbore kao jako bitne u smislu budućeg političkog smjera SAD-a.

Na međuizborima obično se događa da ona stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući, izgubi. Republikanci najavljuju pobjedu, isto tako govore i ankete.

'Često se događa da na međuizborima pobijedi opozicija predsjedniku', kazao je Grdešić u razgovoru za HRT. Podjsetio je da je George Bush pobijedio na međuizborima, ali to je bilo nakon napada od 11. rujna.

Smatra da današnji mogući pobjednici, republikanci, nisu oni isti od prije 20 ili 25 godina.

'Riječ je o jednoj radikalnoj i autoritarnoj desnici koja vlada Republikanskom strankom i u tome je ta opasnost', kazao je Grdešić.

Postavlja se i pitanje vojne potpore Ukrajini i moguće smanjenje te potpore. 'Nije nemoguće, premda mislim da je strateški koncept SAD-a i vojske te izvršne vlasti, oporba prema Rusiji. Mislim da će do kraja Bidenova mandata ova politika snažne podrške Ukrajini biti još uvijek aktualna. Kako će se unutar Republikanske stranke kreirati političko vodstvo, ako osvoje oba doma, to bi moglo utjecati i na to u kojem će smjeru ići podrška prema Ukrajini', ocjenjuje Grdešić.

  • +9
Izbori u SAD-u Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Arizona, Nevada, Pennsylvania, Georgia - nameću se kao ključne države na ovim izborima.

'Tamo birači često mijenjaju svoje prioritete. To su tzv. "swing state", ljuljačke gdje se na jednim izborima glasa za demokrate, a na drugima za republikance. Tamo je razlika uvijek mala, ako izađe više neovisnih i odluči se za jednu stranu, onda ta strana u toj situaciju pobjeđuje, ističe, dodajući da se radi o velikim industrijskim državama s velikim brojem birača. Smatra da su tenzije napete te da je percepcija važnosti visoka i za jednu i drugu stranu te da su to motivi za visoku izlaznost koja se najavljuje.

Teško je prognozirati što će se večeras dogoditi, nećemo to znati još nekih tjedan dana. Govoreći o Donaldu Trumpu i mogućnosti da se kandidira na sljedećim predsjedničkim izborima, Grdešić ističe da sudeći prema njegovom egu, da će vjerojatno objaviti svoju kandidaturu, a kada će se znati izborni rezultati. 'Ako republikanci pobijede to će za njega biti dobra scena da objavi novu kandidaturu za dvije godine', zaključuje profesor Grdešić u razgovoru u središnjem Dnevniku.