'BARBARSKE MJERE ŠTEDNJE'

Grčku vladu formira mladi radikalni ljevičar?

08.05.2012 u 13:54

Bionic
Reading

Alexis Tsipras (38), čelnik ljevičarske stranke Syriza, pokušava formirati vladu nakon što tradicionalne grčke stranke – konzervativna Nova demokracija i socijalistički Pasok – nisu uspjele dogovoriti koaliciju. Grčki glasači kaznili su ih zbog podrške strogim mjerama štednje, kojima se uvjetuje financijska pomoć zemlji

Alexis Tsipras namjerava formirati kabinet koji će odbaciti nametnute mjere štednje, no analitičari smatraju da njegovi pokušaji ipak neće uroditi plodom.

Grčki predsjednik Karolos Papoulias danas je dao Tsiprasu tri dana za pregovore o koalicijskoj vladi.

Antonis Samaras
, čelnik Nove demokracije, relativnog pobjednika izbora, u ponedjeljak nije uspio sastaviti koaliciju. Njegova stranka pobijedila je Syrizu za dlaku, no prema grčkim pravilima, za osvajanje prvog mjesta nagrađena je s dodatnih 50 mjesta u parlamentu.

Tsipras je obećao da će uspjeti sastaviti lijevi kabinet, koji će odbaciti 'barbarske' mjere štednje.

'Razmotrit ćemo sve mogućnosti da bismo došli do dogovora, s naglaskom na lijevim snagama', rekao je Tsipras.

Postizborna matematika, međutim, ne ide mu u korist, piše BBC.

Samaras je u ponedjeljak naglasio da je njegova stranka učinila sve što je bilo moguće u pokušaju formiranja vlade. 'Pokušao sam pronaći rješenje za formiranje vlade nacionalnog spasa, s dva cilja: da država ostane u eurozoni i da otvorimo nove pregovore vezane uz politiku izlaska iz krize', rekao je.

'Uputili smo prijedlog svim strankama koje su mogle sudjelovati u takvom nastojanju, no one su ili izravno odbile sudjelovati ili su kao uvjet postavile sudjelovanje drugih stranaka, koje nisu pristale', objasnio je Samaras.

Premoćno protiv mjera štednje

Više od 60 posto glasova grčkih birača na nedjeljnim izborima otišlo je strankama koje odbacujustroge mjere štednje. Relativni pobjednik izbora, Nova demokracija, osvojila je18,85 posto glasova (108 mjesta u parlamentu), Syriza je dobila 16,78 posto(52), Pasok 13,18 posto (41), Nezavisni Grci 10,6 posto (33), komunističkastranka KKE 8,48 posto (26), neonacistička Zlatna zora 6,97 posto (21) iDemokratska ljevica 6,11 posto (19).

Ako i Tsipras podbaci, mandat za sastavljanje vlade dobit će Evangelos Venizelos, čelnik Pasoka i bivši ministar financija, koji je rekao da bi Syriza i manja ljevičarska stranka Fotisa Kouvelisa trebale biti uključene u bilo koju novu koaliciju.

'Neophodno je za vladu nacionalnog jedinstva da uključi sve one koji imaju proeuropske stavove. Minimalna razina dogovora podrazumijeva da Grčka ostaje u eurozoni', rekao je Venizelos.

Ako se ne postigne dogovor, održat će se novi izbori, moguće već u lipnju.

Dok su na izborima u Grčkoj nagrađene stranke ekstremne ljevice i desnice, novoizabrani francuski predsjednik, socijalist Francois Hollande, u pobjedničkom govoru poručio je da će tražiti alternativu štednji. Na lokalnim izborima u Italiji, antieuropski pokret na čelu s komičarom Beppom Grillom ostvario je značajne uspjehe u Parmi i Genovi.

Reagirajući na izborne rezultate, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da mjere štednje 'nisu predmet pregovaranja' i naglasila da je reforma u Grčkoj od 'iznimne važnosti'.

Kao posljedica rezultata izbora, tržišta su naglo pala, no do kraja jučerašnjeg dana ipak su se oporavila. Izuzetak je Atenska burza: do ponedjeljka navečer, ATHEX je potonuo za 6,67 posto.

U zamjenu za dvije tranše financijske pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i EU-a, teške 240 milijardi eura, Grčka je pristala na velika smanjenja mirovina i plaća, povećanje poreza i ukidanje tisuća radnih mjesta u javnom sektoru.