ŠOKANTNO OTKRIĆE

Grčki premijer sakrio 550 milijuna eura!

06.12.2012 u 11:27

Bionic
Reading

Račun na kojem je oko 550 milijuna eura u jednoj švicarskoj banci glasi na ime Margaret Papandreou, 89-godišnje majke bivšeg grčkog premijera, prenose mediji

Potvrdu te informacije dobio je i Financial Times, ali George Papandreou i njegova majka izjavili su da to nije točno. Vijest je produbila skandal oko 'Lagardeine liste', popisa 2059 grčkih državljana koji su sklonili milijune na švicarske račune. Taj je popis grčkoj vladi 2010. poslala Christine Lagarde, tadašnja francuska ministrica financija, a danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčki istražitelji su prošlog tjedna završili istragu o tome jesu li bivše vlade propustile djelovati nakon što su dobile Lagardeinu listu. Istražitelji su svoje izvještaje predočili parlamentarnim zastupnicima, a dva grčka tjednika objavila su da je Nikos Lekas, zamjenik direktora financijske policije, zastupnicima otkrio i ovo: 'Iza najvećeg računa na toj listi krije se gospođa Margaret Papandreou.'

Ona je navodno prava, skrivena vlasnica računa koji formalno glasi na ime neke druge anonimne Grkinje. Skandal oko Lagardeine liste izbio je prije nekoliko tjedana, kada je nezavisni novinar Kostas Vaksevanis objavio imena s liste, nakon čega je kazneno prijavljen zbog kršenja zakona o privatnosti.

Grci su ogorčeni jer smatraju da su upravo njihove elite izbjegavanjem plaćanja poreza i skrivanjem novca u inozemstvu doprinijele teškoj situaciji u kojoj se zemlja sada nalazi. Sada su još više ogorčeni zbog sumnji da je u tome sudjelovao i socijalistički premijer koji je proveo prvi tzv. Bailout, paket pomoći EU-a, za koji je morao provesti rezove i štednju u budžetu.

Jorgos Papandreou otišao je prošle godine s mjesta premijera, ali i dalje je zastupnik u parlamentu. Njegov pokojni otac također je bio grčki premijer i utemeljitelj socijalističke stranke PASOK. Majka Margaret nekada je bila politički aktivna kao predsjednica ljevičarske feminističke skupine.