NOMEN EST OMEN

Grčka na udaru zbog nepriznavanja Makedonije

11.12.2012 u 15:37

Bionic
Reading

'Prošlo je vrijeme u kojem je Austrija diktirala svoju volju zemljama Balkana', tim se riječima Theodoros Sotiropoulos, stalni predstavnik Grčke pri Europskoj uniji, obratio austrijskoj delegaciji tijekom prošlotjednih pregovora u Bruxellesu o pristupanju Makedonije, prenosi Libération

Gorljiva izjava uslijedila je nakon inzistiranja Austrije da o pitanju imena Makedonije (u međunarodnim krugovima službeno poznatija kao Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija) Unija zauzme čvršći stav prema stalnom grčkom odbijanju imena.

Prema izvještajima, taj je 'nacionalističko intonirani' ispad doveo do 'zaprepaštenja' ostalih europskih ambasadora.

Europska komisija zalaže se službeno za otvaranje pregovora s Makedonijom u lipnju 2013, a u zamjenu bi makedonske vlasti trebale do tog roka riješiti pitanje imena, koje Grčka već godinama uporno blokira.

No teško je očekivati da će se to pitanje, unatoč inzistiranjima iz Bruxellesa, tako brzo riješiti, posebice dok je na vlasti premijer Antonis Samaras koji je tijekom devedesetih u mandatu ministra vanjskih poslova upravo od makedonskog pitanja napravio temelj svoje izborne politike.

Zapravo, napominje se počesto kako europska dvadeset šestorica ne bi u ovom trenutku trebala vršiti prejaki pritisak na Grčku oko imenovanja Makedonije, uzimajući u obzir njene aktualne i veoma teške dužničke okvire. Konkretno, spominje se da Grčkoj nije potrebno 'novo poniženje'.

Možda nije zgorega dodati da jednako tako nije potrebno miješati ekonomske parametre s nacionalističkim težnjama i izbornim računicama konzervativne stranke.