šef sdp-a

Grbin: 'HDZ stranka koja živi i brani korupciju'

22.02.2024 u 10:36

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak ujutro, nakon 14 sati rasprave o raspuštanju Hrvatskog sabora i raspisivanju izbora, koju je potaknuo SDP, da je HDZ stranka koja živi i brani korupciju te je opet pozvao sve stranke od centra na lijevo na suradnju, osim Socijaldemokrata

Hrvatskoj su potrebni izbori odmah jer smo postali društvo nejednakosti, a HDZ je u raspravi učinio sve da da skrene pažnju s toga, kao i s imenovanja Ivana Turudića na čelo DORH-a. To imenovanje je sramotno, ugrožava borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i Hrvatsko dovodi u sukob s Uredom europskog javnog tužitelja", ponovio je Grbin na konferenciji za novinare u Saboru.

Tvrdi kako bi Hrvatska zato "mogla osjetiti posljedice poput onih u Poljskoj i Mađarskoj, kojima je zbog ugrožavanja vladavine prava i uskraćen pristup fondovima Europske unije".

Grbin ponavlja da je HDZ stranka koja živi korupciju, koja brani korupciju, koja honorira jedino i isključivo ako si na njihovoj liniji, a za sve ostale u Hrvatskoj i kako ljudi žive, boli ih briga.

"To što 400 tisuća radnika u Hrvatskoj ima plaću manju od 800 eura ili to što mnogi umirovljenici s mirovinama od 250 ili 300 eura mjesečno moraju raditi dodatan posao da bi preživjeli, boli ih briga", ustvrdio je.

"To je sukus Plenkovićeve Hrvatske i toj Hrvatskoj smo sinoć rekli - dosta je", kazao je Grbin. Dodaje da je jasno kako će glasanje završiti jer iako nijedan koalicijski partner, osim 'onog cirkusanta Zekanovića', nije sudjelovao u raspravi, ali do sada su uvijek bili na liniji.

Izjavio je također da je „iz HDZ-a jučer opet prokuljalo brojanje krvnih zrnaca".

"Napadi na nacionalne manjine, pogotovo srpske, u izjavama nekih od HDZ-ovih zastupnika su me podsjetili na mračne 90-te", kaže Grbin, dodavši da je jasno u kojem smjeru HDZ vodi Hrvatsku. "To je vraćanje na nacionalizam i vraćanje na korupciju, ako su se od korupcije ikada i odmaknuli”, ustvrdio je.

Vrata SDP-a otvorena svima od centra na lijevo, osim Socijaldemokratima

Na novinarsko pitanje o formiranju predizborne koalicije, predsjednik SDP-a kazao je da je jasno koji je njihov stav, podsjetivši da su pozvali na rušenje HDZ-a i stvaranja bolje Hrvatske.

„Želimo da nam se u tome i pridruži što više političkih stranaka, ljevice i centra, u kojem god obliku”, kazao je, dodavši da su vrata SDP-a otvorena svima od centra na lijevo, osim Socijaldemokratima.