šef sdp-a

Grbin: Debelo je protuustavno igrati se s 20 milijardi eura vrijednom imovinom

27.12.2023 u 13:04

Bionic
Reading

SDP će podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji obvezuje mirovinske fondove da ulažu pet posto neto imovine u alternativni investicijski fond jer je "protuustavno igrati se s imovinom građana vrijednom 20 milijardi eura", izjavio je u srijedu predsjednik SDP-a Peđa Grbin

"Zakon donosi ogromne promjene u način na koji će se upravljati i voditi obveznim mirovinskim fondovima. Debelo je protuustavno igrati se na ovaj način s 20 milijardi eura imovine hrvatskih građana. Premijer Plenković se cijeli svoj mandat kune u stabilnost vlasti. Ovo je pokazatelj koliko je spreman poigravati se s onime što svi želim da bude naša budućnost, a to je sigurnost u starosti", kazao je Grbin na konferenciji za medije u središnjici stranke.

Zakon kojim se propisuje obveza ulaganja pet posto neto imovine obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s garancijom povrata, a koji bi primarno ulagao u domaće gospodarstvo, Hrvatski je sabor izglasao 15. prosinca. Na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja, no Grbin upozorava zakon još uvijek nije objavljen u Narodnim novinama, iako su do spomenutog datuma ostala još samo četiri dana.

Imovina obveznih mirovinskih fondova vrijedi 20 milijardi eura, a od Nove će godine jedna milijarda (pet posto) biti uložena u alternativne investicijske fondove s garancijom države.

Alternativni fondovi smišljeni za nekog novog Škugora i Barbarića

"Alternativni investicijski fondovi su očito smišljeni s idejom da neki HDZ-ovci, možda neki novi Škugor, Barbarić i djed Dane, s njim upravljaju i da novac hrvatskih građana, budućih umirovljenika, koriste za pitaj Boga što. S druge strane, zbog ove garancije koja se mora dati iz proračuna, u riziku je novac svih građana ove države", rekao je Grbin.

Predsjednik SDP-a ističe da je imovna na računima u obveznim mirovinskim fondovima nije imovina države, već imovina radnika koji svaki mjesec izdvajaju svoj novac.

  • +10
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"S jedne strane radi se o zaštiti prava vlasništva koja je ustavna kategorija. S druge strane radi se o zaštiti poduzetništva. Naime, mirovinski su fondovi, sukladno zakonu, slobodni odlučivati gdje će investirati novac hrvatskih građana, stoga se postavlja pitanje zbog čega im se nameće obveza da investiraju u alternativne investicijske fondove", pitao je Grbin.

Podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti podržava jedna petina saborskih zastupnika, rekao je Grbin, a od Ustavnog će suda tražiti da suspendira onaj dio zakona koji se odnosi na alternativne investicijske fondove, dok suci ne donesu presudu.

Ako Ustavni sud to ne napravi, ovo je jedna od prvih stvari koje ćemo promijeniti nakon izbora. Ova pljačka u nastajanju mora biti spriječena, a mi u SDP-u znamo kako to napraviti", kazao je.

Što se tiče drugog mirovinskog stupa, Grbin kaže da je imovina koja se nalazi u njemu vlasništvo građana te im se stoga ne može oduzeti potezom pera kao što brojni zagovaraju. Umjesto toga, potrebna analiza demografskih i ekonomskih trendova te depolitizacija drugog stupa.

"Ne može drugi mirovinski stup biti s jedne strane kasica-prasica za državu, a s druge strane sredstvo putem koje će vlast ostvarivati svoje pojedinačne utjecaje na određena poduzeća. Podsjećam na incident koji smo imali s Njemačkom, kada je HDZ pokušao izvršiti pritisak da jedno mirovinsko osiguravajuće društvo odradi za njih prljav posao", rekao je predsjednik SDP-a.