Gratinirana palenta sa šampinjonima i suhim vrganjima

Gratinirana palenta sa šampinjonima i suhim vrganjima

13.05.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Poznati okus palente i gljiva savršena su harmonija - idealno za brz obiteljski ručak, ali i kao gurmanska poslastica

SASTOJCI:

1 ½ šalica palente
1 ½ l vode
maslinovo ulje
50 g suhih vrganja
300 g šampinjona, narezani na četvrtine
3 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
1 ljuta suha papričica, razmrvljena
5 grančica svježeg timijana
300 ml slatkog vrhnja
100 g naribanog parmezana
30 g maslaca
sol i svježe mljeveni papar

PRIPREMA:

Prelijte suhe vrganje sa 150 mililitara vruće vode. Ostavite oko 15 minuta.
Zagrijte 1½ l vode i pustite da zavre. Posolite, popaprite i ulijte palentu u kipuću vodu, miješajući. Kuhajte, povremeno miješajući oko 20-30 minuta.
Zagrijte tavu, dodajte nekoliko žlica maslinova ulje i pirjajte šampinjone dok ne dobiju zlatnu boju. Posolite i popaprite.
Ocijedite suhe vrganje i nasjeckajte ih.
Dodajte češnjak, papričicu, suhe vrganje i timijan u šampinjone i pirjajte još pet minuta, dok češnjak ne omekša. Podlijte vodom od vrganja i pustite da ispari.
Zagrijte slatko vrhnje, posolite i popaprite.
Zagrijte pećnicu na 200° C.
Premažite vatrostalnu posudu maslacem, ulijte u nju polovicu palente, pospite smjesom od gljiva i zalijte polovicom vrhnja. Posipajte s pola parmezana. Ponovite s ostatkom palente, vrhnja i sira. Na vrh stavite kockice maslaca. Pecite u pećnici oko 25 minuta dok se sir i vrhnje ne zapeče i ne dobije zlatnu boju.