NABAVA VOZILA

Grand Auto tužit će državu za milijunsku odštetu

20.02.2014 u 14:50

Bionic
Reading

U jeku sage oko nabave skupocjenih automobila za pojedina ministarstva pala je i prva presuda Visokog upravnog suda kojom je otvoren prostor konkretnom, ali i budućim odštetnim zahtjevima

Naime, Visoki upravni sud potvrdio je prvostupanjsku odluku Upravnog suda u korist tvrtke Grand Auto, zastupnika Forda za Hrvatsku. U slučaju sličnom aktualnoj nabavi skupocjenih vozila, tvrtka je tužila državu zbog natječaja iz 2008. godine na kojem su kupljeni automobili za Ministarstvo branitelja.

"Što se sudbenog dijela postupka tiče, dobili smo zadovoljenje na sudu. Sad ćemo tražiti naknadu štete", rekao je direktor Granda Auta Robert Lendić za Media servis. Iznos koji će u odvojenom postupku potraživati od države procijenit će vještaci, no Lendić je siguran da će biti višemilijunski.

Očekuje da će prva ovakva presuda u nas prekinuti praksu da se javna nabava radi prema unaprijed izabranim vozilima, što je, tvrdi, dugo slučaj.

"Povlačim paralelu i s ovim natječajem koji je trenutno aktualan, gdje su dvije leasing kuće isto tako podigle Upravnu tužbu za sličan natječaj koji iz sličnih razloga isto 'nije prošao'. Dakle, imamo pozitivnu sudsku praksu i sudstvo definitivno radi dobar posao", smatra Lendić.

Predstavnik dobavljača dviju leasing kuća siguran je u jednak ishod i aktualnog slučaja zbog kojeg su se vladajući našli na udaru javnosti. Na Upravnom sudu traje postupak po tužbi ALD Automotiva vezano uz nabavu vozila za više ministarstava. Tužbu je podnio i SG leasing, čija je povoljnija ponuda za MUP lani u rujnu Državni ured za javnu nabavu također odbio.

'Bit će isto epilog na sudu. Naši odvjetnici obje leasing kuće misle da smo apsolutno u pravu. Zahtjevat ćemo svoja prava na sudu i dobit ćemo ih. Osim što se kupuju automobili koji su 33 milijuna kuna skuplji, bit će još troška na sudu, nažalost'', uvjeren je Lendić.

Na kraju, podsjeća da su zbog aktualnog slučaja nabave automobila burno reagirali izraelski vlasnici Grand Auta.

'Pisali su izravno Uredu predsjednika, Ministarstvu vanjskih poslova, naravno obaviještena je i izraelska ambasada koja je tada jedina reagirala na čemu im se zahvaljujem.'', rekao je Lendić.

Sumnje u namještanje natječaja izraelski vlasnicii Grand Auta na kraju su prijavili DORH-u 17. rujna 2013. godine. Ishod se tek očekuje.