12-dnevna blokada

Gradsko vijeće Mariupolja: Nikad nećemo zaboraviti i nikad nećemo oprostiti ovaj zločin protiv čovječnosti, u granatiranju poginula 1582 civila

11.03.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Barem 1582 civila ubijena su u ukrajinskom jugoistočnom gradu Mariupolju kao rezultat ruskog granatiranja i 12-dnevne blokade, reklo je gradsko vijeće u priopćenju objavljenom u petak na mreži

"Nikad nećemo zaboraviti i nikad nećemo oprostiti ovaj zločin protiv čovječnosti", rečeno je.

Stanovnici strateškog grada s preko 400 tisuća stanovnika danima su pod artiljerijskom paljbom te bez struje i vode. Više su puta propali pokušaji za postizanje dogovora o lokaliziranom prekidu vatre i omogućavanju slobodnog prolaza za civile.

"Blokirali su grad sa svih strana", rekao je zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov u petak za njemački program "Mittagsmagazin" na javnoj televiziji ARD. Prema njegovim riječima, u grad se ne puštaju kamioni s humanitarnom pomoći. I do sada je propalo nekoliko pokušaja stvaranja humanitarnih koridora za spašavanje civila.

  • +2
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Vojtech Darvik Maca / Česká editoriální fotografie / Profimedia

Zelenskij je rekao da niti jedan civil nije uspio napustiti Mariupolj u četvrtak, ali su ukrajinske vlasti uspjele evakuirati gotovo 40.000 ljudi iz pet drugih gradova. Okrivio je rusko granatiranje za neuspješne pokušaje evakuacije iz Mariupolja.

Pokušaji da se u grad pošalju hrana, voda i lijekovi nisu uspjeli kada su ruski tenkovi napali humanitarni koridor, rekao je ukrajinski predsjednik u televizijskom obraćanju.

  • +17
Posljedice bombardiranja Mariupolja Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia