TEŠKE RIJEČI NAKON OSTAVKE

'Gradonačelnik je izdao građane Slunja'

04.05.2014 u 16:38

Bionic
Reading

Koalicija Akcije za bolju Hrvatsku i HSS-a, koja je na prošlim izborima podržala nezavisnog Željka Rendulića za slunjskog gradonačelnika, danas se otvorenim pismom ispričala javnosti što je podržala kandidata koji je iznenadnom ostavkom doveo Slunj u ‘izvanrednu situaciju’.

Predsjednici slunjskog ABH i HSS-a Josip Štefanac i Višnja Magdić potpisnici su pisma u kojem Rendulićevo odstupanje s gradonačelničke dužnosti nazivaju 'kukavičkim i sramotnim činom' kojim je 'svim građanima Slunja, okrenuo leđa sada kada treba raditi na rješavanju problema'. Tvrde da ne znaju stvarne razloge ostavke, budući da Rendulić nije smatrao potrebnim razgovarati sa dojučerašnjim partnerima.

Štefanac i Magdić pitaju se i zašto Rendulić nije imao povjerenja u svoje suradnike i koalicijske partnere 'koje je nenajavljenom ostavkom potpuno omalovažio' te zašto je mladog i neiskusnog čovjeka ostavio da vodi grad i rješava probleme s kojima se nije imao hrabrosti sam suočiti? Zamjeraju mu i što je otišao sada, kada treba najviše raditi na pripremama za povlačenje sredstava iz fondova EU, te što je prouzročio trošak novih izbora.

'Zaista, otkud bivšem gradonačelniku pravo na takvu izdaju građana Grada Slunja', pitaju se potpisnici pisma i tvrde da Rendulića čeka 'staro i još k tome čelno radno mjesto u državnoj tvrtki Hrvatske šume'.

Rendulić je kao jedini uzrok ostavci naveo odluku MORH-a da više neće plaćati komunalnu naknadu za korištenje vojnog poligona, koja je nosila trećinu izvornih prihoda grada (4,5 milijuna kuna), no koalicija ABH-HSS smatra da to nije nikakvo opravdanje. 'Na poligonu pored grada je naša vojska koju smo mi stvarali, pa stoga volje i strpljenja za razgovore i dogovore moramo imati koliko god bude trebalo, sve do konačnog obostrano prihvatljivog rješenja', navodi koalicija.

Rendulić je ostavku dao na tiskovnoj konferenciji 30. travnja, ne u gradskom vijeću Slunja gdje njegova nezavisna lista ima pet vijećnika, koliko i HDZ, uz još tri SDP-ova te po jedan iz HSS-a i ABH. Rendulićev zamjenik Josip Gračan preuzeo je funkciju gradonačelnika do novih izbora koji se moraju provesti u roku od 90 dana.