saveznici u akciji

Građane uznemirile eksplozije s vojnog poligona Slunj, MORH nam je otkrio o čemu se radi

27.02.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Ovih dana stanovnike Pokuplja i Turopolja uznemirila je vojna aktivnost na vojnom poligonu Slunj. Iako iz MORH-a znaju obavijestiti kada su u tijeku vojne vježbe, ovaj put takvih informacija nije bilo

Stanovnici Pokuplja i Turopolja, kako su se neki od njih požalili tportalu, ovih dana uznemirili su se zbog neuobičajeno glasnih eksplozija koje su dolazile s vojnog poligona Slunj.

Iako, naravno, aktivnosti na vojnom poligonu nisu neobična stvar, ovaj put na stranicama Ministarstva obrane nije bilo nikakve informacije o nekim izvanrednim vojnim vježbama. Stoga smo ih upitali što se to događa u Slunju.

'Na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja od 20. veljače do 8. ožujka 2024. godine provodi se saveznička vojna vježba s bojevim gađanjem. Hrvatska vojska u ovoj vježbi pruža potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS), a provedba vježbe na teritoriju Republike Hrvatske definirana je Odlukom Vlade RH o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja u zajedničkoj obuci i vježbama u 2024. godini', poručili su za tportal iz MORH-a.

Radi se o odluci koja je donesena na zatvorenoj sjednici Vlade krajem siječnja, no kako je proglašena povjerljivom, nije jasno ni tko sudjeluje u njoj niti o kakvoj se točno vježbi radi.

Iz MORH-a samo odgovaraju da se ona provodi u dnevnim i noćnim uvjetima. 'Tijekom provedbe očekuje se pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje', poručuju iz MORH-a.

  • +4
Vojna vježba na poligonu Slunj - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL