TPORTAL DOZNAJE

Grad Split blokirao račun, Spaladium arena sutra ide na prodaju?

09.06.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Splitska 'Spaladium arena', sportska dvorana zajedno s nikad izgrađenim pratećim poslovnim kompleksom oko koje se vodi niz sudskih sporova i postupaka, ovog petka mogla bi biti stavljena na prodaju, doznaje tportal

Paralelno, kako također doznajemo, tvrtku u čijem se formalnom vlasništvu ona danas nalazi, 'Sportski grad TPN u stečaju', Grad Split blokirao je na iznos od više desetaka milijuna kuna zbog neplaćene komunalne naknade i drugih davanja. Ovog tjedna s njenog računa prisilno je naplatio ukupno 801.105,17 kuna, i to 239.833,76 kn za komunalnu naknadu i 561.271,41 kuna za naknadu za uređenje voda. To je tek manji dio od ukupnog dugovanja koje bez kamata iznosi čak 23 milijuna kuna.

Na Trgovačkom sudu u Splitu u petak se sastaje odbor vjerovnika, koji mahom čine austrijske poslovne banke koje su kreditirale izgradnju Spaladiuma. Neslužbeno se doznaje da je stavljanje dvorane na prodaju najizglednija opcija kako bi banke naplatile barem dio uloženog novca. One su, podsjetimo, prije desetak godina kreditirale građevinske tvrtke IGH, 'Konstruktor i 'Dalekovod' koje su kasnije propale, pa su banke svoja potraživanja od preko 72 milijuna eura pokušale prebaciti na Grad Split - no u tome nisu uspjele jer u ugovoru o javno-privatnom partnerstvu ne postoji takva obaveza.

Banke su svojedobno pokrenule arbitražu pred Hrvatskom gospodarskom komorom u kojoj su one odnijele pobjedu, no odluka je kasnije poništena na sudu. Trenutno se vodi još nekoliko sudskih postupaka, između ostalog i onaj za poništenje tajnih aneksa oko 'Spaladiuma' koje je potpisao nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret.

Stečajna upraviteljica tvrtke 'Sportski grad TPN' Natalija Mladineo nije bila voljna opširnije komentirati mogućnost oglašavanja prodaje dvorane, o čemu će najvjerojatnije već sutra odlučivati odbor vjerovnika. Mladineo nije željela komentirati ni podatak da je Grad Split poslao ovrhu na više desetaka milijuna kuna, no tportal je došao u posjed njenog dopisa kojim objašnjava trenutnu situaciju.

'Dana 26.05.2022.god žiro račun stečajnog dužnika blokiran je od strane Grada Splita ovršnim i izvršnim rješenjima za komunalnu i vodnu naknadu za razdoblje od srpnja 2015. godine zaključno sa prosincem 2021.godine. Ukupno je na naplatu Grad Split proslijedio devet ovršnih i izvršnih rješenja pri čemu glavnica iznosi 16.134.878,72 kuna, kamata 4.822.355,68 kuna, dakle ukupno 20.989.834,58 kuna', napisala je Mladineo u svom dopisu.

Što kažu u Gradu?

Po istom dokumentu ova tvrtka bi Gradu Splitu na mjesečnoj bazi trebala uplaćivati iznos od otprilike 250 tisuća kuna, no to očito nije činila od davne 2015. godine.

Mjesečni troškovi same dvorane iznose 642 tisuće kuna i uglavnom se odnose na pokrivanje računa za struju, PDV i plaće nekoliko zaposlenih.

'U situaciji blokade žiroračuna važno je naglasiti da ništa od navedenih obveza neće biti moguće platiti te će se obveze na dnevnoj osnovi kumulirati, a dobavljači vjerojatno posezati za prisilnom naplatom na računu dužnika', dodala je stečajna upraviteljica.

Iz Grada Splita su za tportal potvrdili informaciju o slanju ovrhe za nenaplaćena stara dugovanja, a iz njihovog odgovora vidljivo je da to nije učinjeno samo za Spaladium arenu nego za veliki broj dugogodišnjih dužnika. Da to nije učinjeno, potraživanja su mogla otići u zastaru - a to bi za sobom povlačilo kaznenu odgovornost vodstva grada, u ovom slučaju Vladine povjerenice Mirne Veže.

'Dana 25. svibnja Grad Split je svim dužnicima kojima je ranije uredno dostavljena ovrha na koju nije izjavljena žalba uputio Fini zahtjev za prisilnu naplatu. Ovrha prema društvu 'Sportski Grad TPN d.o.o. u stečaju' se odnosi na neplaćenu komunalnu naknadu i neplaćenu naknadu za uređenje voda koja se plaća Republici Hrvatskoj. Ukupno dugovanje iznosi 23.192.835,01 kunu i predstavlja dug bez obračunatih kamata, a rješenja koja su proslijeđena na naplatu Fini ukupno iznose 16.530.341,52 kunu', odgovorili su za tportal.

Europsko prvenstvo u vaterpolu nije upitno

Upravo u Spaladium areni koncem kolovoza i početkom rujna održat će se Europsko prvenstvo u vaterpolu, a najnoviji razvoj situacije - od blokade računa do vjerojatnog početka procesa prodaje cijelog kompleksa - po svemu sudeći neće ugroziti ovaj sportski događaj. Naime, sama prodaja izvjesno će se odvijati u više krugova dražbe i teško da bi se - zbog kompleksnosti slučaja, brojnih sudskih sporova i milijunskih obaveza - kao kupac mogao pojaviti bilo tko osim samog Grada Splita.

A i blokada računa mogla bi se riješiti na način da gradska uprava barem privremeno zatraži odgodu potpune ovrhe računa, a i dalje bude prva u redu za naplatu.

'Grad Split u dogovoru s Hrvatskim vaterpolo savezom poduzima sve zakonom dopuštene radnje kako se ne bi dovelo u pitanje održavanje Europskog prvenstva u Splitu', službeno su iz splitske gradske uprave odgovorili za tportal.

>>> Na ovaj članak reagirala je povjerenica grada Splita Mirna Veža, a njeno reagiranje možete pročitati ovdje.