NA AMCHAM RUČKU

Grabar Kitarović: Pomaknimo se s praznih riječi na konkretne reforme

23.02.2016 u 17:55

  • +20

Poslovni ručak predstavnika AmCham s predsjednicom Grabar-Kitarović

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice RH

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na poslovnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj te je tom prilikom izložila svoje viđenje stanja hrvatskog gospodarstva, kao i pogled na hrvatsko gospodarstvo u budućem razdoblju. U svom obraćanju u hotelu Sheraton istaknula je kako smo svjedoci pozitivnih pokazatelja koji su sve jači u posljednja tri tromjesečja. Povećana osobna potrošnja, povećanje izvoza, pad cijene nafte, povećanje industrijske proizvodnje – sve to potaknulo je porast bruto domaćeg proizvoda veći od očekivanog, pa tako Europska komisija predviđa rast od 2,1 posto za ovu godinu

Naglasivši kako se osjeća novi optimizam, predsjednica je ipak pozvala na oprez kazavši kako je taj rast najmanji od svih od 'novih' zemalja EU-a. I dalje gubimo korak s izravnom konkurencijom koja se i u ovim boljim gospodarskim prilikama razvija brže i snažnije od nas, kazala je istaknuvši kako javni dug i dalje raste, radna mjesta se još ne otvaraju u potrebnoj mjeri, a nezaposlenost opada radi odlaska mlade radne snage iz države.

'Ciklička gospodarska kretanja koja nam donose razdoblje rasta ne smiju biti obilježena izostankom strukturnih reformi', kazala je predsjednica dodavši kako zadržavanje postojeće strukture gospodarstva i modela rasta prijeti ponovnim padom u trenutku neke buduće recesije i gospodarskog pada.

'Vrijeme je da se u provedbi tih reformi pomaknemo s praznih riječi na prave konkretne reforme. U medijskoj i političkoj buci sam termin reformi izgubio je svoj sadržaj, koji mu se treba žurno vratiti i krenuti s provedbom', kazala je predsjednica.

Istaknula je kako njezino Vijeće za gospodarska pitanja kontinuirano radi na velikom broju tema, poput prilagodbe fiskalne i monetarne politike, poslovnog i ulagačkog okruženja, administrativnog opterećenja, poreznog sustava te demografije i obrazovanja. Vijeće je donijelo i konkretne preporuke koje je predstavila premijeru Oreškovića, želeći time pridonijeti radu Vlade.

Na kraju je predstavila mogućnosti koje donosi inicijativa Jadran-Baltik-Crno more te Transatlantski trgovinski sporazum, kao i drugi trgovinski sporazumi s novim tržištima, istaknuvši kako će i nadalje biti prva gospodarska diplomatkinja Republike Hrvatske.