PUTIN NE VIDI PROBLEM

Govore, Čajkovski je bio gay, ali mi ga volimo!

05.09.2013 u 15:41

Bionic
Reading

Međunarodne sastanke koji se održavaju u Rusiji zapadne zemlje redovito iskoriste za pritisak ili kritiku tamošnjeg režima po nekom civilizacijskom pitanju. Ovoga puta, uoči današnjeg summita G20 u Sankt Peterburgu, odluka je očito pala na prava homoseksualaca

U danima kada bi SAD svakog sata mogao narediti vojni udar na Siriju, američki predsjednik Barack Obama otkazao je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji se trebao održati uoči summita G20. Kao razlog za tako grub diplomatski potez spominje se rusko davanje azila zviždaču Edwardu Snowdenu.

No umjesto s Putinom, Obama će se u Sankt Peterburgu naći s predstavnicima LGBT zajednice koja je u Rusiji suočena s nizom diskriminacijskih zakona, praksi i zabrana. Otvaranje teme prava istospolnih osoba u Rusiji najavljeno je i iz ureda britanskog premijera Davida Camerona.

U nedavnom intervjuu Putin je pozdravio Obaminu odluku da se susretne s ruskim LGBT aktivistima primijetivši da je 'pokazivanje podrške civilnom društvu česta praksa američkih političara'. Obamu na taj susret Putin ipak neće osobno dopratiti, ali je naglasio da je otvoren za dijalog s ruskim borcima za prava istospolnih osoba.

Nikolaj Aleksejev, jedan od istaknutijih gay aktivista u Rusiji, na tu je izjavu reagirao odmah poslavši predsjedničkoj administraciji zahtjev za sastankom. Na potezu je Putin.

Ruski predsjednik izjavio je i da u svom okruženju radi s 'takvim ljudima' (homoseksualcima) i dodjeljuje im državne nagrade. Čak se samoinicijativno osvrnuo na svjedočanstva o homoseksualnosti slavnog ruskog skladatelja Pjotra Ijiča Čajkovskog, na koja se često pozivaju ruski LGBT-ovci. 'Svejedno ga volimo, ali ne zbog toga. Bio je veliki glazbenik i mi volimo njegovu glazbu', rekao je Putin.

Istovremeno, u Rusiji je na snazi zakon o zabrani 'gay propagande' među maloljetnicima, na osnovi kojeg se kriminalizira praktički svaka LGBT inicijativa u javnosti, a mnogi aktivisti zaradili su uhićenja i novčane kazne nakon donošenja tog zakona. U Moskvi je, pak, odnedavno na snazi bizarna zabrana održavanja gay parade (tradicionalni oblik masovnog izražavanja prava na slobodan seksualni odabir) za 'idućih 100 godina'. Rusija je nakon raspada SSSR-a dekriminalizirala homoseksualnost, ali ne samo da ne dozvoljava istospolne brakove, nego ne priznaje ni nikakav drugi zakonski oblik registriranog partnerstva.

Dok je Vladimir Putin davao intervju za AP u kojem tvrdi kako ne vidi u čemu je problem s pravima homoseksualaca, član njegove stranke Jedinstvena Rusija, Aleksej Žuravljev, u državnom je parlamentu uputio zahtjev za dopunom Obiteljskog zakona po kojem bi se roditeljima koji prakticiraju istospolne odnose oduzimalo pravo roditeljstva.

Snimka Putinova intervjua preko kanala Russia Today