uništena infrastruktura

Gotovo 40 milijuna Ukrajinaca nema pristup mobilnoj mreži, Latvija najavila pomoć

18.10.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Oko 12,2 posto domaćinstava u Ukrajini, gdje živi 36,7 milijuna stanovnika, izgubilo je pristup mobilnoj mreži od početka invazije Rusije na tu zemlju, rekao je u srijedu potpredsjednik ukrajinske vlade Mihailo Federov tijekom potpisivanja sporazuma s Latvijom koja se obvezala pomoći u obnovi uništene infrastrukture

Ukrajina i Latvija potpisale su u Rigi sporazum putem kojim se latvijska vlada obvezala pomoći Ukrajini u obnovi širokopojasnog interneta, te razvoju informacijske i tehnološke infrastrukture koja je pretrpjela štetu od 2 milijarde eura od početka rata u veljači 2022. godine.

"Zajednički ćemo raditi na obnovi širokopojasne internetske infrastrukture, podupiranju ukrajinskih mobilnih operatera i ubrzavanju pokretanja 5G tehnologije u Ukrajini", izjavio je Federov, ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju.

"Sjajno je što ćemo imati latvijsko stručno znanje o propisima EU-a i iskustvo u javnoj 5G mreži", dodao je u videokonferencijskom javljanju uz Ukrajine.

Napomenuo je da su u njegovoj zemlji oštećeni optički kablovi duljine 60.000 kilometara kao i 4.000 baznih stanica.

"To sada želimo popraviti", rekao je.

U utorak je u Rigi, glavnom gradu Latvije, počela konferencija "5G Techritory" posvećena tehnologiji i 5G mreži. Ta baltička zemlja posljednjih godina tehnološki napreduje te se nastoji pozicionirati uz bok nordijskim zemljama, tradicionalno razvijenim u informatičkoj i telekomunikacijskoj tehnologiji.

Latvija je jedna od zemalja koja pruža najveću potporu Ukrajini u ratu s Rusijom. Podrška je vidljiva i na prvi pogled - na gradskim tramvajima u Rigi zalijepljene su plavo-žute ukrajinske zastave, koje su zataknute i na zgrade državne administracije.

Latvijski ministar prometa Kaspars Briškens rekao je da će suradnja na obnovi informatičke infrastrukture "unaprijediti integraciju Ukrajine" prema Europskoj uniji

"Rad s Ukrajinom, te učenje od nje, neće nam samo pomoći u ostvarenju naših ciljeva nego će približiti Ukrajinu europskom digitalnom ekosustavu", izjavio je Briškens.

Napomenuo je da su "digitalna infrastruktura i inovacije" važan pokretač latvijske međunarodne konkurentnosti.

"Veselimo se razvoju Ukrajine, sporazumu potpisanom s Latvijom, kao i njihovoj želji da obnove infrastrukturu i ulaganju u 5G mrežu", izjavio je Jaroslaw Ponder, direktor europskog odjela Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda za telekomunikacijske tehnologije.