DAR PREKO TVRTKE

Gotovina prvo odbio Kolindu, a onda donirao 10 tisuća kuna

23.12.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Na poduljoj listi donatora kampanje HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović našla se i tvrtka Adriatik gradnja u suvlasništvu Ante Gotovine. Umirovljeni general prije desetak dana kazao je kako ne misli podržati ni jednog kandidata, no ovako je indirektno ipak dao svoju podršku

'Nijednom predsjedničkom kandidatu neću dati svoju podršku, građani su tu da izaberu sami', rekao je novinarima 13. prosinca Ante Gotovina. Na proslavi obljetnice 72. bojne Vojne policije HV-a pojavila se i Kolinda Grabar Kitarović te se srdačno s njim rukovala, no Gotovina se ubrzo ogradio od bilo kojeg kandidata.

Međutim, lista donatora otkrila je ipak poveznicu generala koji se bavi uzgojem tuna i predsjedničke kandidatkinje HDZ-a. Naime, deset tisuća kuna donirala je tvrtka Adriatik gradnja u vlasništvu Željka Dilbera, člana Predsjedništva HDZ-a, i Ante Gotovine.

Tvrtku je Dilber osnovao 2010. dok je Gotovina još bio u haškom pritvoru, kako bi se njegov prijatelj imao čime baviti kada izađe na slobodu. Već 2012. tvrtka je bila podizvođač u izgradnji plinovoda kroz Zadar. Prihodi su im u 2013. drastično pali, no pali su im i rashodi, tako da su godinu zaključili u plusu.

Za komentar smo pokušali dobiti Dilbera, ali je nedostupan.

Gotovinu se, otkako se prije dvije godine vratio u Hrvatsku, češće moglo vidjeti u društvu SDP-ovaca nego HDZ-ovaca. Tako se neformalno susretao i s premijerom Milanovićem i to u aranžmanu ministra obrane i Gotovinina suborca Ante Kotromanovića.