'PRINTA SE'

Gospodarski program HDZ-a postao najveći hrvatski misterij

14.05.2015 u 19:11

Bionic
Reading

'Gospodarski program HDZ-a pokazat ćemo najesen, uoči izbora… Slikovito rečeno, on se printa', izjavila je danas novopečena šefica kampanje te stranke Josipa Rimac. Ono što najavljuju od 2013. povremeno puštajući probne balone, objavit će u pet do 12, uoči parlamentarnih izbora, a Predsjedništvo stranke program će vidjeti krajem lipnja

Famozni gospodarski program najjače oporbene stranke, koji više od godinu i pol stvara njemački trust mozgova na bavarskom ekonomskom institutu, poprimio je gotovo pa mitska obilježja. I kada smo napokon mislili da će biti objelodanjen prije ljeta, s obzirom na to da je neki dan Tomislav Karamarko spomenuo lipanj, Rimac je danas za Večernji list spomenula listopad.

To je gotovo dvije godine otkako je HDZ prvi put 'otkrio' gospodarski program. Bilo je to u prosincu 2013. kada je u hotelu Westin pompozno održan Svehrvatski gospodarski forum. Kreatori gospodarskih smjernica HDZ-a tada su bili nekadašnji HDZ-ov ministar gospodarstva Domagoj Ivan Milošević, nekadašnja ministrica financija Martina Dalić, a navodni autor programa tada je bio Đuro Njavro.


No Martina Dalić uskoro napušta stranku uz jasne kritike gospodarskog programa. Tek koji mjesec kasnije, Njavrin program se više ne spominje, no spominju se njemački stručnjaci, njih navodno 20-ak, koje je HDZ angažirao za izradu gospodarskog programa. U ožujku 2014. stručnjaci iz njemačke stranke CDU i IFO instituta posjetili su Hrvatsku i održali višesatni sastanak s čelnicima stranke.

Od početka 2014. iz HDZ-a je u nekoliko navrata 'urbi et orbi' objavljivano da je gospodarski program gotov, da će biti predstavljen tad i tad... No iz ove stranke očito su puštani tek probni baloni. 'Mi radimo ozbiljan gospodarski program, to nije program farsičnog karaktera, kao Plan 21', kazao je Karamarko u srpnju 2014.

Krajem rujna Karamarko je ustvrdio da 'HDZ ima gospodarski program koji izrađuje s inozemnim partnerima'. U veljači ove godine kazao je, pak, da će HDZ do 1. ožujka imati gotov gospodarski program. Nakon toga će ga, da citiramo predsjednika HDZ-a, 'otvarati kao školjku'. A školjka će se potpuno otvoriti tik pred izbore, kako je najavio.

Na učestala novinarska pitanja o finalizaciji i objavi gospodarskog programa, HDZ-ovci bi odgovarali frazama 'dorađujemo ga', 'gotov je, ali' i slično, pravdajući se da su oni u oporbi te da uopće ne bi trebali imati takav sveobuhvatni program, za razliku od vladajućih.

HDZ će ga očito do posljednjeg trena držati u javnosti, u međuvremenu puštati probne balone i tada ga, ovisno o reakciji javnosti, modificirati. A koliko to najjaču oporbenu stranku košta, i dalje nije moguće doznati jer na naš upit o honoraru za njemačke ekonomske stručnjake koji pišu program, ne odgovaraju.