klima se stolica

Golubić (SDP): Župan Koren ima problema s većinom u Skupštini

13.06.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a Tomislav Golubuć izjavio je u utorak da je Klub SDP-a i HSLS-a napustio sjednicu Županijske skupštine jer im je odbijen prijedlog dopune dnevnog reda i odbacio optužbe župana Darka Korena da su krivi što nije usvojen rebalans proračuna.

"Klub SDP-a i HSLS-a napustio je jučerašnju sjednicu Županijske skupštine nakon što nije usvojen naš prijedlog dopune dnevnog reda. Čim smo izašli iz dvorane župan je s dnevnog reda povukao rebalans proračuna, čime je dokazao da HDZ i Mreža nemaju stabilnu većinu u Skupštini", rekao je Golubić na konferenciji za novinare.

Naglasio je da Klub SDP-a i HSLS-a ne želi biti krivac za probleme vladajuće većine u Županijskoj skupštini. To što oni ne mogu skupiti natpolovičnu većinu od ukupno 37 vijećnika, istaknuo je Golubić, problem je isključivo HDZ-a i Mreže.

Pojasnio je da su dojučerašnji partneri vladajućih, dvoje iz redova HSS-a, također napustili sjednicu, pa je u dvorani ostalo sjediti 22 članova Skupštine. To je i više nego dovoljno za usvajanje rebalansa, ako bi vladajuće podržali nezavisni vijećnici Željka Lackovića i Maria Rajna.

Možda je to znak da bi trebalo ići na raspuštanje Županijske skupštine i raspisivanje novih izbora, kaže Golubić.

SDP i HSLS su predložili dopunu dnevnog reda kako bi iskazali protivljenje prijedlogu novog izbornog zakona, kojim se Koprivničko-križevačka županija dijeli na dvije izborne jedinice.

"Očito se HDZ i župan Koren boje ići protiv Andreja Plenkovića, kako ne bi dobili packe. No, postavlja se pitanje što je s nezavisnima Željka Lackovića i Maria Rajna? Oni računaju na dobru početnu poziciju u trgovačkim pregovorima prije parlamentarnih izbora pa zato ne talasaju", kaže Golubić.

Poručio je kako SDP nudi Korenu rješenje za izvlačenje iz trenutne situacije - neka već sutra sazove novu sjednicu Županijske skupštine, na kojoj će podržati njegov prijedlog rebalansa proračuna, uz uvjet da se na dnevni red stavi i zaključak protiv razbijanja županije na dvije izborne jedinice.