RASTE OPASNOST OD SIROMAŠTVA

Godina užasa na europskom tržištu rada; dogodine bez poboljšanja

28.12.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Mnogobrojni sastanci, malo novca i mnogo mudrih riječi. EU u 2013. godini nije učinila mnogo na polju suzbijanja nezaposlenosti među mladima. Što bi moglo postati bolje?, pita se Deutsche Welle

'Annus horribilis', odnosno, godina užasa – tako su mnogi ocijenili situaciju na tržištu rada u EU u godini koja se upravo završava. Naime, postotak nezaposlenih je u 17 država euro-zone iznosio više od 17 posto, što je najviša ikada izmjerena vrijednost od postanka ove zajednice država. Financijska i dužnička kriza, ostavile su dakle svoj trag prvenstveno na polju rada. Posebno su pogođene bile zemlje na jugu Europe kao što su Portugal, Španjolska, Italija i Grčka. Kako je ovih dana naglasio parlamentarni zastupnik u grčkom Parlamentu Konstantinos Karagkounis situacija u njegovoj zemlji je jednostavno katastrofalna. 'U Grčkoj je doista riječ o humanitarnoj katastrofi. Nezaposlenost je ogromna, ona iznosi oko 27 posto, nezaposlenost među mladima čak i do 60 posto. Ovo je za nas sasvim nova situacija, no znam da je i u drugim zemljama slično. Španjolska primjerice ima slične probleme', izjavio je ovaj grčki konzervativni političar.

Prema riječima i prognozi povjerenika Europske komisije Olija Rehna, zemlje euro-zone bi sljedeće godine polako trebale početi izlaziti iz krize i početi se oporavljati a njihova gospodarstva ponovno rasti. 'No, na tržištu rada se ovo poboljšanje za sada neće primjećivati', rekao je Rehn. Broj nezaposlenih bi sljedeće godine trebao ostati isti kao i do sada. Mnogobrojni sastanci ministara i šefova vlada do sada ne pokazuju nikakav učinak kada je riječ o smanjenju broja nezaposlenih kod mlađih od 25. godina.

'No, ovaj problem se ne tiče samo mladih već i njihovih obitelji i roditelja. A društvo koje ima dovoljno sredstava za spas valute i financijskog sustava, trebalo bi biti u stanju i mladima pružiti dugoročnu i vjerodostojnu šansu', upozorio je predsjednik Europskog parlamenta, njemački političar Martin Schulz (SPD).

Istraživanje Europskog ureda za statistiku, Eurostat, potvrdilo je njegove riječi. Opasnost od siromaštva je u Europi drastično porasla. U međuvremenu je čak jedna četvrtina Europljana, znači oko 125 milijuna osoba, pogođena ili joj prijeti siromaštvo. Ostvarivanje dugoročnih gospodarskih ciljeva EU-a, Agenda 2020. su prema istraživanjima Eurostata također u opasnosti.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje