SPLIT 2018.

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije pretvorio se u prosvjed protiv HDZ-a

Bionic
Reading

U Splitu je održan prosvjed 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije' jer je za sutra u Saboru zakazano glasovanje o ratifikaciji iste. Na Rivi se okupilo nekoliko tisuća prosvjednika, a s govorinice se više spominjao premijer Andrej Plenković i HDZ, a manje Istanbulska konvencija. Prosvjednici su smatrali da je HDZ izdao svoj narod i zatražio da glasaju protiv ratifikacije

20:40 Iz policije su za tportal potvrdili da je prosvjed prošao mirno i bez potrebe da policija intervenira.

19:20 Skup je završio.

19:17 Sanja Bilač, jedna od organizatorica prosvjeda posljednja se obratila s govornice.

'Plenković nas je napravio slugama i papučarima briselskih birokrata. Hrvatska treba suverenističku politiku, poput naših susjeda Mađara!, istaknula je govornica svoje uzore. Aktualna politika, kako je naglasila više puta u govoru, ne odgovara njoj, kao ni većini stanovnika Hrvatske. Mi ćemo odlučivati kako će Hrvatska izgledati!', kazala je Bilač.

19:15 Dok se sa splitske Rive prozivalo premijera Andreja Plenkovića i HDZ tražeći od njih da odstupte ako ratificiraju Istanbulsku konvenciju aktivistice iz udruge Domine, par stotina metara dalje na Matejušci, u more su pustile 100 lampiona kojima su odaale počast brutalno ubijenim curama, majkama, kćerima.

Lampioni nose imena stradalih žena u posljednjih sedam godina, odnosno od potpisivanja do ratifikacije Konvencije. Domine žele upozoriti da je njen smisao, kažu, upravo sprječavanje i borba protiv nasilja.

19:00 Jelena Teklić iz Građanske inicijative zahvalila se svima koji su došli na prosvjed.

'Riva je puna, Marmontova također, ali ne znamo koliko nas ima, čekamo da se Plenković, Božinović i Macan dogovore', kazala je Teklić.

18:55 Kristina Bašić navela je da je odgojitelj predškolske djece i da radi u vrtiću.

'Najvažnije od svega je da sam majka. Ne želim da moju djecu političke stranke i udruge preodgajaju. Ne želim da me vlast prisiljava da ja kao odgajtelj jednog dana predgajam tuđu djecu. Želim da se hrvatski zakoni provode i štite sve žrtve nasilja. Očekujem da štite i moje građansko i ljudsko pravo da kažem da je spol biološki određen, kao muški i ženski te da su spol i rod istovjetni – bez straha od progona i tužbi u ime antidiskriminacije', kazala je Bašić.

18:45 Ivana Pudić, diplomirana ekonomistica iz Slavonskog Broda navela je da je za vrijeme Domovinskog rata provela je svoje dane u podrumu.

‘Ovdje sam da zajedno s vama poručim premijeru da sam protiv nasilja bilo koje vrste i po bilo kojoj osnovi, bilo da se radi o nasilju nad ženama, djecom, bilo o nasilju nad građanima i djecom Slavonskog Broda', kazala je Pudić.

18:40 Ivana Bilić Antičević navela je da ima 29 godina i da je magistra edukacije likovne kulture.

'Muž i ja imamo troje djece i ne želimo da nam djecu odgajaju eksperti za rodnu ideologiju iz Grevia već mi, roditelji, koji smo primili djecu iz ljubavi i želimo najbolje za tu djecu. Danas sam ovdje jer želim podijeliti s vama zašto reći NE rodnoj ideologiji. Ne želim više slušati laži Andreja Plenkovića o pravnoj valjanosti „interpretativne izjave. Svi znamo da sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom, ostaju nepromijenjene. Kroz hrvatsko pravosuđe i obrazovanje će se morati provoditi rodna ideologija kao i u drugim državama u kojima je zakonom obvezujući koncept „roda kao društvenog konstrukta odvojenog od spola', kazala je Bilić Antičević.

18:30 Ivana Haberle iz Udruge 'Žene iz Domovinskog rata' navela je da joj ne treba Andrej Plenković interpretirati što je pročitala.

'Znala sam čitati i 1991. kada sam s 18 godina, kao medicinska sestra, dragovoljno pristupila obrani Domovine. Dok se HDZ-ov premijer liječio od anemije, ja sam liječila hrvatske branitelje, mnogi su bili baš njegove dobi. Previjala sam njihove rane od gelera, snajpera, mučenja ili samo zatvarala oči poginulih. Danas sam ovdje zato što mi je dosta prevare! HDZ-ove prevare za nametanjem rafitikacije Istanbulske konvencije koja je štetna za hrvatski narod i državu. Sram me gledati kako predsjednik HDZ-a pred cijelom javnosti ponižava, zastrašuje, prijeti ili kupuje zastupnike stranke koja je bila ključna za obranu i stvaranje hrvatske države', rekla je Haberle.

18:25 Među prosvjednicima na rivi su i saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvoje Zekanović i Bruna Esih...

18:23 Okupljena masa viče 'Za dom spremni'.

18:15 Prvi s s govornice obratio Ivan Turudić koji je govor započeo time kako je za vrijeme rata završio u srpskom logoru gdje je bio mučen i slušao kako muče i druge ljude. Smatra kako mu sve to daje za pravo da danas kaže 'Dosta'.

'Mi smo u Domovinskom ratu obranili državu, žene, njihove obitelji i katoličku vjeru', kazao je. Naveo je da od zastupnika HDZ-a očekuje da ne glasaju za Istanbulsku konvenciju. Pozvao je premijera ako nema petlju povući s dnevnog reda Sabora da dopusti HDZ-ovim zastupnicima da glasaju po savjesti.

18:00 Prosvjed započeo izvođenjem hrvatske himne u izvedbi klape 'Šušur'.

  • +87
Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

17:55 Željka Markić iz Udruge 'U ime obitelji' smatra da ljudi poručuju da ratifikacija nije dobra. Upitana što ako se ratificira kazala je da će se tek vidijeti, ali da cijeli dan dobivaju informacije o previranjima u HDZ-ovim redovima. Navela je da je ovaj prosvjed puno širi od Istanbulske konvencije.

'Jasno je da se birači osjećaju prevarenima jer Plenković zastupa birače HNS-a i SDP-a a ne HDZ-a', smatra Markić.

17:30 Pola sata prije početka prosvjeda na Rivi se okupilo nnekoliko stotina prosvjednika. Dominiraju hrvatske zastave, ali i one HOS-a s natpisom 'Za dom spremni'.

S razglasa sviraju domoljubne pjesme, a među transparentima se mogu pročitati: HDZ - Nevjerodostojno, SDP- HDZ = Mafija, Zaštitimo obittelj temeljnu zajednicu društva...

17:15 'Očekujem da narod kaže ono što misli. Narod prepoznaje laž. Sutra neće biti iznenađenja i bit će puno glasova za ratifikaciju. HDZ se pokazao kao lažna demokršćanska stranka', kazao je Hrvoje Zekanović', zastupnik HRAST-a koji je odlučio izaći iz koalicije s HDZ-om.

17:00 Glogoški je pak naveo kako je došao podržati prosvjed.

'Očekujem da će Istanbulska konvencija biti ratificirana i usvojena u Saboru, ali nakon toga slijedi prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Sudjelovat ću u tome', kazao je Glogoški.

Bivša HDZ-ovka Sanja Bilač, predstavljena kao glavna organizatorica, potvrdila je da na skupu neće biti političkih govora, premda je kazala i da je cijela organizacija 'prerasla Istanbulsku konvenciju i postala otpor prema Vladi i vladajućoj politici'. Ushićena je odazivom i tvrdi da se radi o 'najljepšem događaju u Hrvatskoj još od zajedništva u vrijeme Franje Tuđmana'.