Nikolaj Patrušev

Glavni Putinov saveznik sastao se s kubanskim Raulom Castrom

27.02.2024 u 08:28

Bionic
Reading

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, jedan od najvažnijih suradnika predsjednika Vladimira Putina, sastao se s bivšim kubanskim čelnikom Raulom Castrom kako bi razgovarali o sigurnosnoj suradnji, izvijestila je u utorak novinska agencija Interfax

"Razmotrena su različita pitanja rusko-kubanske suradnje u području sigurnosti", navodi se u priopćenju ruskog Vijeća sigurnosti na koje se poziva Interfax.

"Nikolaj Patrušev je uvjerio Raula Castra da Moskva ostaje privržena duhu strateškog partnerstva dviju zemalja", navodi se

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Rusije i Zapada od kubanske raketne krize 1962., prema ruskim i američkim diplomatima.

Tada su dvije supersile bile najbliže nuklearnom sukobu.

Sovjetski Savez je 1962. počeo tajno instalirati projektile srednjeg dometa na Kubi kojima je mogao dosegnuti američke gradove.

SAD je blokirao pristup Kubi i spor je završen uklanjanjem ruskih projektila s Kube i američkih iz Turske.

Na čelu Kube tada je bio Raulov brat Fidel Castro.

U posjetu Kubi prošlog je tjedna bio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je osudio "dominaciju" i "hegemoniju" Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja koje to održavaju sredstvima koja “ne uključuju diplomaciju, već ucjene, ultimatume, prijetnje, upotrebu vojne sile i sankcije”.