SJEĆANJA JACQUESA PAULA KLEINA

'Glavaš je na stol stavio Zastavu 9MM, a ja Magnum'

06.12.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Jacques Paul Klein, umirovljeni američki general i diplomat koji je proveo mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, i danas, na pragu 75. godine života zrači nevjerojatnom odlučnošću, i rijetkom elokventnošću. Kaže kako je odlično surađivao s Franjom Tuđmanom, kako je Gojko Šušak bio odličan biznismen, a u intervjuu za Jutarnji list ispričao je i zanimljivu crticu o Branimiru Glavašu

Vesna Škare Ožbolt, Ivica Vrkić i Jacques Paul Klein

Kaže kako je s Tuđmanom odlično surađivao jer su obojica bili vojnici. 'Znao je da će suradnja omogućiti da misija UN-a bude završena prema planu. Kako mu je cilj bio da UN što prije ode iz Hrvatske, pritiskao je suradnike da tijesno s nama surađuju. Neki su pokušali odugovlačiti, ali Tuđman bi ih brzo doveo u red', kaže za Jutarnji

Dobro mišljenje ima i o pokojnom ministru obrane Gojku Šušku. Kaže da njime nisu vladale emocije, da je bio pragmatičan ali i tvrdoglav pa bi ponekad nazvao njegovu majku u Široki Brijeg kako bi sina uvjerila da nešto mora napraviti.

'Ljudi ga obično tako ne vide, ali on je bio biznismen. Razumio je kategorije kao što su novac, profit, dolar i u tom se duhu ponašao. Bio je ekspeditivan. Kad sam mu rekao kako je neke Srbe strah da će morati u Hrvatsku vojsku, hitro je odgovorio: 'Promijenit ćemo zakon'. I učinio je to pa su Srbi dobili 10-godišnji moratorij za služenje vojske', kaže.


Ipak, suradnja nije sa svima išla glatko. 'Bilo je i s hrvatske strane onih koji su odugovlačili proces, nadajući se da će što više Srba otići. Ali tada bih rekao Tuđmanu: što više vaši odugovlače, duže ćemo ostati. Srbi žele da mi ovdje ostanemo zauvijek, a vi da što prije odemo. Zato učinite nešto. Kad sam otvorio cestu kod Nemetina da se razdvojene obitelji s okupiranog teritorija mogu sastajati sa svojima na slobodnom dijelu Hrvatske, bilo je opstrukcija. Jedan lokalni lider to je pokušao zabraniti govoreći kako u UNTAES području vladaju slinavka i šap. Tada sam nazvao Bruxelles i pitao ih znaju li da u Hrvatskoj vladaju stočne bolesti. Bili su iznenađeni i najavili kako će odmah obustaviti uvoz mesa. Kad sam to rekao Tuđmanu, razbjesnio se i pozvao je na red tog lokalnog političara. Sve se riješilo u 24 sata', prepričava.

Dodaje kako cilja na Branimira Glavaša. 'Jednom prigodom u nekom restoranu tijekom večere izvadio je pištolj, mislim 9 mm Zastavu. Lupio je njime o stol i rekao: 'Ovako se pregovara sa Srbima'. Kako su me suradnici pripremili za razgovor i kako sam znao što mogu očekivati, ponio sam Smith & Wesson 357 Magnum i udario njime o stol. Rekao sam: 'Vidite, ovaj moj puno je veći od vašeg'.
Zaključuje kako je odlično surađivao s Vesnom Škare Ožbolt i Ivicom Vrkićem. Sa srpske strane s generalom Lončarom, ali i s Vojislavom Stanimirovićem.

Cijeli intervju pročitajte ovdje