uoči godišnjice

Geopolitički analitičar: Rusija se očito priprema za proljetnu ofenzivu

16.02.2023 u 11:04

Bionic
Reading

'Rusija se očito priprema za proljetnu ofenzivu koja bi mogla započeti 24.veljače', rekao je stručnjak Vlatko Cvrtila

'Grupa Wagner je odigrala dosta bitnu ulogu u nekim dijelovima fronta i nadopunjava se s ruskom vojskom, mada su imali puno kritika na to kako uopće funkcionira ruska vojska i njihovi zapovjednici. Sad je grupa Wagner stavljena sa strane i ruska vojska sa zapovjedništvom preuzima inicijativu. Znamo da se dogodila velika mobilizacija u rujnu, neki izvori govore da je mobilizirano do 500 tisuća ruskih vojnika.', rekao je gostujući na N1 televiziji geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila.

On navodi kako Rusija nastoji ofenzivu započeti prije nego krenu vojne akcije s ukrajinske strane i može se očekivati samo nastavak ratovanja. Dodaje kako se čini da su Rusi 'ipak odustali od nekih svojih ciljeva', jer su, kako kaže Cvrtila, neostvarivi, primjerice denacifikacija, zauzimanje Kijeva, tako da su smanjili svoje ciljeve.

'U Putinovom novogodišnjem govoru može se iščitati da žele osvojiti pokrajine Doneck i Lugansk u potpunosti jer su već uključene u teritorij Rusije te da se potpuno osvoji dio teritorija koji je izgubljen kad je ukrajinska ofenziva povratila teritorije', rekao je te je dodao kako će u sljedećih šest mjeseci imati ozbiljne vojne operacije i ratovanja koje će dovesti 'do sljedeće faze rata'.

'To može biti nastavak operacija ili polako prepoznavanje elemenata za konačni mirovni sporazum. Sa sigurnošću možemo reći da će se ratovanje nastaviti, a proljetne ofenzive s obje strane će biti odlučujuće'., kaže Cvrtila.

Stručnjak kaže kako misli da bi Ukrajina bila u puno težoj situaciji da joj Zapad prošle godine nije slao naoružanje, no pitanje je kako nastaviti financiranje Ukrajine kojoj sad trebaju tenkovi i zrakoplovi.

'Čini se kako Zapad ne želi dodatnim naoružanjem prijeći crvenu lijiu koja je još uvijek nedefinirana, i zato kako bi zadržao razinu konflikta, želi da zapravo nijedna ni druga strane nema presudnu moć. S jedne strane da Rusija osvoji Ukrajinu, a s druge strane da Ukrajina dođe do svoje granice.', govori Cvrtila napominjući kako postoji jedna razumna količina oružja koja se šalje Ukrajini kako bi se konflikt zadržao 'u nižoj razini eskalacije'.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP

'Zapad tu igra na to da bi Rusija trebala shvatiti da ne može ostvariti svoje ciljeve i da odustane i krene prema pregovaranju. Čini se da se ide prema tome da će možda neki dio ukrajinskog teritorija biti cijena za zaustavljanje ruske agresije'.

Cvrtila smatra da Zapad ne želi ići do točke da Rusija nema što izgubiti, a Krim je krajnja točka. Smatra kako će se oko Krima sigurno pregovarati.

'On bi bio jedan dragulj u toj suludoj ideji napada na Ukrajinu.', kaže.