SRPSKA PARADA PONOSA

Gay pride u subotu bez obzira na sigurnosnu procjenu

Bionic
Reading

Beogradski Gay pride, tzv. Parada ponosa, ove godine trebao bi se održati u subotu, 28. rujna, bez obzira na sigurnosnu procjenu, poručili su danas članovi Organizacijskog odbora ovogodišnjeg Tjedna ponosa, prenosi Agencija Anadolija

Podrška socijalističke omladine

Ističući da je Parada ponosa jedan od oblika izražavanja prava na različitost svih građana Srbije, omladina Socijalističke partije Srbije podržala je održavanje Parade ponosa u Beogradu. U njihovom priopćenju se navodi: 'Obaveza nas mladih socijalista je da u duhu ljevičarske solidarnosti pošaljemo jasnu poruku da su svi naši sugrađani jednaki pred zakonom.'

Goran Miletić, član Organizacijskog odbora, rekao je da je procjena sigurnosti izvršena prošlog tjedna i da su njihova neslužbena saznanja, koja su dobili putem medija, da je ocjena pozitivna.

'Ali, čak i da nije, to ne bi trebalo biti razlog za neodržavanje Parade ponosa', izjavio je Miletić na konferenciji za novinare.

'Ne slažemo se ni s kakvom negativnom sigurnosnom procjenom jer ona ne smije biti razlog za otkazivanje Parade ponosa, već samo signal policiji da obavi svoj posao', poručio je Miletić i rekao da je dopuna procjene sigurnosti rađena prošlog tjedna, ali da se ti rezultati još uvijek ne znaju.

Govoreći o nedostupnosti dokumenata o procjenama sigurnosti, kako ove, tako i prethodnih godina kada je Parada otkazivana zbog mogućnosti nasilja, Miletić je rekao da 'fantomski dokumenti nisu nikome potrebni' i da se LGBT zajednica zalaže da sve sigurnosne procjene budu javne.

Miletić je naveo i da ove godine broj sastanaka sa službenim institucijama nije veći, što, prema njegovim riječima, 'ne bi trebalo obeshrabriti jer je jedino važno da sve prođe u najboljem redu'.

Direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mićić iznijela je neke zahtjeve pripadnika LGBT zajednice, od toga da u svakoj policijskoj stanici bude osoba zadužena za procesuiranje prijetnje koje su im upućene, nastavak procesuiranja svih koji su prijetili nasiljem ili sudjelovali u nasilju tijekom prethodnih Parada ponosa. Dodala je i da bi država trebala donijeti zakone za poboljšanje položaja pripadnika LGBT zajednice, kao i nacionalne strategije protiv nasilja i akcijski plan kojim će se ona provesti, s posebnim dijelom koji se odnosi na nasilje prema pripadnicima LGBT zajednice.

Boban Stojanović, član Organizacijskog odbora Tjedna ponosa, koji je zadužen za umjetnički program, naveo je da su i ove godine kao i prethodnih nailazili na probleme s određenim kulturnim institucijama i prostorima u kojima su htjeli organizirati programe.

'Ponosni smo da se, ipak, pomaci događaju i da je broj prostora i ljudi koji su prisutni na umjetničkim događanjima sve veći', kazao je Stojanović.

Do subote, za kada je zakazana Parada ponosa, u beogradskom Medija centru svakodnevno će se održavati rasprave u kojima će sudjelovati pripadnici LGBT zajednice, a neke od tema o kojima će raspravljati su: Osobe s invaliditetom koje pripadaju i LGBT zajednici, Kako je živjeti skrivajući se i s nametnutim stidom, Biseksualnost itd.

Organizacije civilnog sektora u Nišu dale su danas podršku održavanju Parade ponosa u Beogradu idućeg vikenda. Putem video mosta predstavnici NGO-a u Nišu obratili su se kolegama u Beogradu u prisutnosti novinara s obje strane i uputili zahtjev državi da učini sve kako Parada ne bi bila otkazana kao prethodne dvije godine ili kako ne bi doživjela sudbinu Parade iz 2010. godine.