EGZOTIČNA DIKTATURA

Gambija – gdje galebaranje čini polovicu turističkih prihoda

06.10.2013 u 19:34

Bionic
Reading

Gambija je proteklog tjedna objavila da napušta Commonwealth, Britansku zajednicu naroda, jer 'ne želi biti dio institucije koja predstavlja nastavak kolonijalizma'. Je li odluka male zapadnoafričke države, koja je jedna od najpoznatijih destinacija za ženski seks-turizam i čiji predsjednik tvrdi da ima biljni lijek protiv AIDS-a, ikoga zabrinula?

Kolonijalna vlast nad Gambijom od sredine petnaestog stoljeća prelazila je iz portugalskih u francuske i na kraju u ruke Britanskog Carstva. Procjenjuje se da je iz područja Gambije tijekom transatlantske trgovine robljem više od tri milijuna ljudi prodano u roblje.

Današnje granice Gambije formirane su 1889. godine, kada taj teritorij postaje Kolonija Britanskog Carstva pod imenom Britanska Gambija. Vlastita izvršna i zakonodavna vijeća Gambija je formirala 1901. godine, ali je neovisnost čekala do 18. veljače 1965. kada postaje ustavna monarhija u sastavu Commonwealtha.

'Javnost je obaviještena da ovime Vlada Gambije napušta Commonwealth of Nations s trenutnim učinkom', navodi se u vladinom priopćenju pročitanom na državnoj televiziji. Britansku zajednicu naroda čini više od 50 zemalja, od kojih su većina bivši teritoriji Britanskog carstva.

Objavu da je 'Vlada povukla svoje članstvo iz britanskog Commonwealtha i odlučila da Gambija nikada neće biti član neke neokolonijalne institucije i nikada neće sudjelovati u radu bilo koje institucije koja predstavlja nastavak kolonijalizma' poznavatelji prilika pripisuju nepredvidljivom diktatoru, 48-godišnjem Yahyaji Jammehu.

Neimenovani izvor iz gambijskog ministarstva vanjskih poslova priznao je AFP-u da je odluka donesena nakon što je Commonwealth prošle godine predložio osnivanje komisije u glavnom gradu Banjulu koja bi se bavila ljudskim pravima, stanjem medija i korupcijom.

Nakon toga je čak došlo i do susreta glavnog tajnika Commonwealtha Kamalesha Sharme s predsjednikom Gambije Yahyom Jammehom i drugim visokim dužnosnicima.

Jammeh vlada Gambijom – najmanjom afričkom obalnom državom okruženom Senegalom – od vojnog udara 1994. godine i često je optuživan za nepoštivanje ljudskih prava, što u njegovoj zemlji uključuje nezakonita uhićenja, zastrašivanje medija i otvorenu diskriminaciju manjina.

Gambija u sedam slika

1. Gambija je glavna destinacija za ženski seks-turizam. Pretežno sredovječne gospođe iz Europe i Amerike dolaze u gambijska odmarališta u potrazi za 'romantičnim' odmorom, na kojem lokalni mladići – poznati kao 'bumsters' – razmjenjuju seks za novac, darove ili vize.

2. Iako Gambiju svake godine posjeti 50.000 britanskih turista, ta je zemlja često meta kritika u Velikoj Britaniji i drugim zemljama, najviše zbog kršenja ljudskih prava. Prošle je godine Gambija izazvala diplomatsku krizu kada je iznenada odlučila izvršiti sve smrtne presude. Nakon 27 godina bez ikakvih pogubljenja, streljački vod je u mjesec dana pogubio devet zatvorenika, uključujući i jednu ženu i dvoje državljana Senegala. Osim bijesa u Senegalu, ta je odluka izazvala i oštre međunarodne kritike.

'Nema šanse da moja vlada omogući da 99% stanovništva bude u milosti kriminalaca', naveo je Jammeh u priopćenju, koje je također pročitano na državnoj televiziji. To je bilo najbliže objašnjenju njegova brutalnog poteza.

3. Gambijski predsjednik može izliječiti AIDS. Barem on to tvrdi. Jammeh je 2007. objavio da je pronašao lijek od kuhanog bilja koji može izliječiti AIDS. On kaže da je izliječeno 68 pacijenata. Liječnici kažu da su pacijenti morali prestati uzimati anti-retrovirusne tretmane kako bi mogli primiti Jammehov 'lijek', što može biti smrtonosno.

4. Jammeh ima vrlo dugo ime: Alhaji Sheikh Profesor dr. Yahaya Abdul Aziz Jamus Junkung Jammeh

5. Prošle godine Jammeh je oženio 22-godišnju Noru Muniratu iz Gane, što je treća žena u njegovu poligamnom kućanstvu. Njegova prva supruga je Zeinab Suma iz Maroka, a druga supruga mu je Alima Sallah, kći gambijskog veleposlanika u Saudijskoj Arabiji.

6. Za veći dio stanovništva gambijski vikend ima tri dana i počinje u četvrtak. Jammeh je to jednostavno nametnuo u javnom sektoru i školama ukazom – kako bi pretežno muslimanskoj populaciji dao 'više vremena za molitvu, druženje i obradu zemlje'.

7. Gambija je dom Kunta Kinte, glavnog lika epskog romana Alexa Haleyja Korijeni, koji je postao središnje literarno djelo o afričkoj dijaspori. Iako se kasnije ispostavilo da je Haley, koji je napisao Korijene prema istinitoj priči o vlastitoj obiteljskoj povijesti, ponešto i izmislio, selo Jufureh, u koje je smješten prvi dio knjige, postalo je mjesto hodočašća za mnoge potomke robova.

I tako Gambija napušta Commonwealth

Vijest o Gambiji koja se povlači iz Commonwealth usmjerila je pažnju i na ulogu 54-člane skupine i njezine važnosti u svijetu kojim dominiraju gospodarski blokovi.

Kako Gambija, osim omiljenog čitanja priopćenja na državnoj televiziji, nije dodatno objasnila svoju odluku, iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije samo su kratko objavili da je odluka o povlačenju nešto što treba 'jako žaliti'.
'Nakon političkog neslaganja između Vlade Gambije i Europske unije o pogoršanju ljudskih prava u Gambiji, došlo je dopovećanja političke napetosti koje mogu dovesti do nenajavljenih demonstracija u Banjulu i drugim dijelovima zemlje', navodi se na stranicama Foreign Officea.

Michael Lake, direktor Kraljevskog društva Commonwealtha, koje se bavi promicanjem 'vrijednosti organizacije', rekao je da će 'nagli odlazak Gambije biti gubitak i za narod Gambije i za širu mrežu Commonwealtha'.

Status i utjecaj u Commonwealtha nesumnjivo je potkopan u posljednjih nekoliko godina rastom moćnih gospodarskih i političkih blokova poput Europske unije i Afričke unije.

Za razliku od EU-a, Commonwealth ne djeluje kroz sustav nadnacionalnih institucija niti nastupa kao blok u međunarodnim poslovima. Njegovi pristaše tvrde da snaga Commonwealtha leži u njegovoj funkciji kao dodatak drugim postojećim ugovorima i savezima koje zemlje članice imaju.

No Lake ističe i praktičnu vrijednost organizacije.

'Činjenica je da zemljama članicama Commonwealtha ide bolje od onih koje nisu, pogotovo kada pogledate da je polovica malih država i otoka. Upravo one imaju najviše dobiti iz Commonwealtha, koji se temelji na grupiranju jednakih koji dijele zajednički jezik i baštinu, sa sličnim regulatornim pristupom i zakonima', kaže Lake.

Ako je tome zaista tako, kako onda objasniti odluku Gambije da napusti udrugu koja teži promicanju ljudskih prava i gospodarskog razvoja? Kako shvatiti proces slabljenja svojih veza s bogatim zemljama poput Velike Britanije, čiji posjetitelji čine za 40 posto gambijskog BDP-a temeljenog na turizmu?

Andy Weir, zamjenik glavnog urednika Africa Confidentiala, londonskog dvotjednika koji već 50 godina pokriva afričku politiku s točnim insajderskim informacijama, vjeruje da u najnovijem Jammehovom potezu postoji politička dimenzija.

'Pretpostavljam da je netko iz Commonwealtha poslao kakav demarš predsjedniku Gambije o stanju ljudskih prava, na što se on odlučio za preventivnu odmazdu', rekao je Weir.

'Zbog ljudskih prava već je pod pritiskom Britanije i EU-a. On je potpuni populist, iako se to što radi rijetko kad može nazvati demokracija. Moguće je to tek njegov pokušaj da se zadrži na naslovnicama', procjenjuje Weir.

Yahaya Jammeh je prošlog tjedna pred Općom skupštinom UN-a rekao je da su gayevi prijetnja ljudskom postojanju i kritizirao ostale zemlje koje homoseksualnost priznaju kao ljudsko pravo.

'Oni koji promiču homoseksualnost žele stati na kraj ljudskom postojanju', rekao je Jammeh svjetskim vođama. 'To postaje epidemija, ali mi muslimani i Afrikanci ćemo se boriti za ukidanje takvog ponašanja'.