preuzimanje vlasti

Gabonski predsjednik u kućnom pritvoru, svijet osudio državni udar

30.08.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Gabonski predsjednik Ali Bongo u kućnom je pritvoru, rekli su u srijedu na nacionalnoj televiziji gabonski časnici, nekoliko sati nakon što su vojnici objavili da su preuzeli vlast, prenosi Reuters

Skupina visokih vojnih časnika u Gabonu rekla je da su u ranim jutarnjim satima preuzeli vlasti, nekoliko minuta nakon što je izborno povjerenstvo objavilo da je Ali Bongo osvojio treći mandat.

Časnici, koji tvrde da predstavljaju oružane snage, objavili su na televiziji da su rezultati izbora poništeni, granice zatvorene i državne institucije raspuštene, nakon napetog glasovanja bez međunarodnih promatrača koje je trebalo produžiti više od pola stoljeća na vlasti obitelji Bongo.

Stotine ljudi u zemlji slavile su vojnu intervenciju, dok je međunarodna zajednica - uključujući i Francusku, bivšeg kolonijalnog vladara Gabona koja ima trupe stacionirane u toj afričkoj zemlji - osudila puč.

Francuska osuđuje državni udar u Gabonu i želi da se poštuju izborni rezultati, rekao je glasnogovornik francuske vlade Olivier Veran.

Ministri obrane EU-a razgovarat će o situaciji u Gabonu, rekao je u srijedu šef europske diplomacije Josep Borrell dodajući da bi državni udar, bude li potvrđen, povećao nestabilnost u regiji.

"Ako to bude potvrđeno, to je još jedan vojni udar što povećava nestabilnost u cijeloj regiji", rekao je Borrell na sastanku ministara obrane EU-a u Toledu.

"Cijelo područje, počevši od Srednjoafričke Republike, potom Malija, Burkine Faso, sada Nigera, možda Gabona, u jako je teškoj situaciji i ministri sigurno... moraju dobro razmisliti o tome što se ondje događa i kako mogu poboljšati našu politiku prema tim zemljama", rekao je. "To je velika stvar za Europu."

Rusija je također izrazila zabrinutost. "Moskva je sa zabrinutošću primila izvješća o naglom pogoršanju interne situacije u prijateljskoj afričkoj zemlji. Nastavljamo pažljivo pratiti razvoj situacije i nadamo se da će se brzo stabilizirati", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.

Kina je pozvala sve "relevantne strane" u Gabonu da "zajamče sigurnost" predsjedniku Bongu.

"Kina pažljivo prati razvoj situacije u Gabonu i poziva zainteresirane strane da postupaju u interesu gabonskog naroda... na trenutačni povratak normalnom redu, i da zajamče osobnu sigurnost Aliju Bongu", rekao je glasnogovornik kineske diplomacije Wang Wenbin.

Najmanje 30 trgovačkih brodova bacilo je sidro u srijedu u blizini gabonskih voda jer ne mogu ući u luke. Među njima ima i tankera, a pristali su ispred glavnih luka uključujući Owendo, nedaleko od glavnog grada Librevillea, i Port Gentil na jugu, po podacima tvrtke MarineTraffic.