POVJERENIK U SARAJEVU

Fuele: Ima neka 'posebna veza' između BiH i EU

17.02.2014 u 12:01

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele stiže u BiH, gdje će se susresti sa tamošnjim čelnicima, javlja DW. Krajem tjedna u BiH bi trebala doputovati i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton

Fuele je uoči posjeta izjavio da je sada trenutak da svi u BiH preuzumu odgovornost. 'Sa velikom zabrinutošću pratim posljednje događaje u Bosni i Hercegovini... Postoji posebna veza između vaše zemlje i EU-a, zato što vi radite na članstvu BiH u EU, a mi vodimo računa o njezinom napretku i razvoju. Ako BiH stagnira, to je suprotno svemu za što se EU zalaže', rekao je Fuele, prenosi Deutsche Welle.

Povjerenik za proširenje kaže da EU osuđuje svako nasilje, bilo da je ono počinjeno nad građanima, policijom, novinarima ili javnom imovinom, te naglašava da nije vrijeme za konfrontacije između političkih stranak već za temeljna pitanja: funkcionalnost države i dobrobit građana.

'Svi smo upoznati sa hitnom potrebom da BiH izvrši presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci. Iako može zvučati da to nije povezano sa svakodnevnim problemima građana, to je, ustvari, važna stavka napretka. To će eliminirati diskriminaciju, to će značiti da BiH poštuje svoje obaveze i to će stvoriti mogućnosti da BiH iskoristi milijune eura financijske pomoći EU-a u idućih šest godina', rekao je Fuele.

Stranke u BiH uglavnom se slažu da nije vrijeme za rješavanje presude Sejdić-Finci s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji. Za SDA dolazak Fuelea je pozitivna vijest, iako smatraju da u BiH ima većih problema od rješavanja ovog pitanja.

'Očekujem da još jednom vide složenost prilika u BiH i možda da se počne razmišljati o specifičnom pristupu EU prema BiH jer je BiH veoma specifična. Svjesni smo da je aktualnost ovih događanja pomjerila pitanje Sejdić-Finci u drugi plan. Osobno mislim da u ovom trenutku ne postoje pretpostavke da se ikakav pomak po tom pitanju ostvari', kaže Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

U RS-u se nadaju da će pregovori sa Fueleom doprinijeti deblokadi rada institucija BiH, kaže Zoran Tegeltija iz SNSD-a: 'Očekujemo da stranke iz Federacije BiH prestanu sa blokadom donošenja pojedinih zakona poput Zakona o elektroprenosu kojim blokiraju određena financijska sredstva'.

Potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da od Fuelea ne očekuje ništa više osim dobre volje i dobrih usluga Bruxellesa kako bi se ova kriza prevazišla.

Fuele je u poruci građanima i liderima pred dolazak u BiH rekao da ostaje posvećen radu na omogućavanju konsenzusa za izlazak iz sadašnje pat-pozicije i pomaganju da BiH konačno prijeđe most od Daytona do EU, što će zatim omogućiti rad na ustavnim i drugim izazovima. Fuele je zaključio da je sada trenutak da svi preuzmu svoj dio odgovornosti, te da je dobrobit građana i dobro funkcioniranje države zajednički cilj.

Više o toj temi pročitajte ovdje