obilazak škole

Fuchs o zabrani iznajmljivanja školskih dvorana: Sigurnost učenika je na prvom mjestu, ne brzajmo

08.09.2020 u 17:00

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obišao je Osnovnu školu Vladimira Nazora u Pribislavcu u sklopu posjeta Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Tom prilikom Radovan Fuchs je rekao da zasad nema velikih problema u obrazovnom sustavu, a prvi tjedni su ionako "rezervirani" za ponavljanje i utvrđivanje nedostataka od prošle godine:

"Predvidjeli smo prva dva tjedna za ponavljanje i identificranje nedostataka od prošle godine. Učitelji će sami najbolje procijeniti. Ovi kurikulumi su smjernice, dodatna pomoć profesorima. Nastavnici sad više vremena mogu posvetiti i modificirati preporuke, one su zato tu da bi im se olakšalo planiranje i sinhronizirala se nastava u slučaju da netko mora prijeći na online."

Istaknuo je, prenosi N1, da zasad nema informacija o novim probojima koronavirusa u školske sustave, no kao velik problem ovih se dana isticala zabrana iznajmljivanja školskih dvorana sportskim klubovima.

"Kako bismo rekli, prva dva tjedna su kritična. Razmišljamo o tome. Razgovaramo s epidemiološkom službom, ali prvo vrijeme treba urediti proces uhodavanja, ulazak i izlazak u školu i ako sve bude u redu, ako ne bude proboja unutar škola, onda se može razmisliti da se koriste vikendom kad nema učenika i da se dezinficiraju nakon korištenja", rekao je Fuchs i odgovorio na komentare da će takva odluka Stožera utjecati na fizičko zdravlje djece:

"Nekad sam bio i ministar sporta pa im preporučam da rade kondicione treninge dok je lijepo vrijeme. To će doprinijeti psihofizičkoj spremnosti mladih. Sumnjam da će doći do dramatičnih situacija ako upišu učenike koji tjedan kasnije. Na prvom mjestu nam je sigurnost učenika, sve će doći na mjesto, ali nemojmo previše brzati."

Komentirajući pomoćnike u nastavi rekao je da su danas otišli zadnji potpisi pomoćnicima, a tome je tako jer su neke županije popise poslale kasno, no sve je danas riješeno.

Za sve veći broj superodlikaša u Hrvatskoj rekao je: "To je posljedica online nastave jer je i ocjenjivanje tad bilo više temeljeno na dijelu zalaganja, a manje na provjeri znanja, ali da, imamo jako puno odlikaša."