'JEAN DE VIENNE'

Fregata francuske mornarice u posjetu Splitu

05.03.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Fregata francuske mornarice 'Jean de Vienne' u Splitu će boraviti od 8. do 12. ožujka 2013, priopćilo je Veleposlanstvo Republike Francuske. Ovom će prigodom kapetan broda Pierre Yves Grente po svom dolasku organizirati primanje, koje će se održati u nazočnosti veleposlanice Francuske u Hrvatskoj gđe Michèle Boccoz, a u čast najviših vojnih dužnosnika te predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života

Zadatak fregate 'Jean de Vienne' je protupodmornička borba na otvorenom moru, a također sudjeluje u obrani francuskih morskih prilaza pri čemu osobito nadzire poštivanje međunarodnog prava.

Ploveći svim morima svijeta, Jean de Vienne je uspješno pritekla u pomoć hrvatskom trgovačkom brodu 'DONAT' kada su ga napali pirati u blizini somalijske obale, 4. siječnja 2009. godine. Fregata se nalazila u Perzijskom zaljevu tijekom Iransko-iračkog, odnosno Zaljevskog, rata, na Jadransko more je poslana kako bi sudjelovala u nadzoru međunarodnog embarga, a zatim je premještena na Omansko more (operacija Heraklo) i istočno Sredozemlje (operacija Amarante), a nedavno na Indijski ocean (operacija Heraklo - Enduring Freedom) u sklopu borbe protiv terorizma te u blizinu libijske obale (operacija Harmattan).

Ako je potrebno, fregata može izvršavati zadaće od javnog interesa, kao što su operacije nadzora, spašavanja na moru ili pomoći. Brod može nositi dva helikoptera LYNX čija je osnovna zadaća protupodmornička borba. Misija ovih helikoptera je traganje i podmornički napad, borba protiv trgovine drogom i pomorskog terorizma, evakuacija i spašavanje osoba.