tko je u pitanju?

Francuzi uvježbavaju totalni rat na poligonu većem od Pariza: 'Ne imenujemo neprijatelje'

08.03.2024 u 21:59

Bionic
Reading

Francuska vojska priprema se za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji im može parirati vatrenom moći. Velika je to promjena za vojsku koja je protekla desetljeća provela boreći se protiv pobunjenika u zemljama poput Malija i Afganistana

Rat u Ukrajini, koji je ušao u treću godinu, vratio je sukob punog opsega na kontinent. 'Svijet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilan je, opasan i nisu svi u njemu prijatelji. Pripremamo se za kulturu pripravnosti, spremnosti u kratkom roku', rekao je pukovnik Axel Denis za Politico.eu, voditelj centra za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-Campu u istočnoj Francuskoj, dodavši da je to jedino mjesto u Francuskoj u kojem možete vidjeti kako rat izgleda.

Uvjeti za obuku snaga u CENTAC-u nastoje biti što sličniji stvarnom bojnom polju. Reproduciraju se zvuk, toplina i svjetlo topničke paljbe, posvuda su razbacane lažne mine, a radiokomunikacije se mogu prekinuti bez prethodne najave.

Kamp površine 120 četvornih kilometara jedinstven je u Francuskoj. S površinom većom od Pariza, to je jedino mjesto na kojem različite jedinice francuske vojske - pješaštvo, oklopništvo, topništvo i inženjerija - koje su inače razbacane po cijeloj zemlji, mogu zajedno vježbati. To je također jedino mjesto s dvadesetak tenkova Leclerc u akciji tijekom cijele godine.

Časnici ne imenuju potencijalne neprijatelje, ali obuka je usmjerena na pripremu trupa za borbu protiv neprijatelja poput Rusije.

Nakon desetljeća vojnih operacija u Africi, Francuska se sve više fokusira na istočni bok Europe, a njezine oružane snage moraju biti vjerodostojne, rekao je u siječnju zapovjednik kopnene vojske, general Pierre Schill. Do 2027. francuska vojska želi biti sposobna rasporediti jednu diviziju od oko 25.000 vojnika u 30 dana.

  • +2
Francuska vojska Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

'Nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, ali smo dio koalicije, a to dolazi s obavezama. Pojam vjerodostojnosti u kolektivnoj obrani, posebice u NATO-u, ključan je', poručio je novinarima.

Kombinirano ratovanje

U scenariju osmišljenom za francuske vojnike cilj je usporiti neprijatelje, a u tome sudjeluju iskusne trupe stalno stacionirane u CENTAC-u. Nije to lak zadatak.

Glavna lekcija iz Ukrajine, rekli su časnici CENTAC-a, izbjegavanje je frontalnih napada koji rezultiraju velikim brojem žrtava i ne uspijevaju potisnuti neprijatelja.

Umjesto toga, pješaštvo, oklopništvo, inženjerstvo i topništvo, integrirani s novom tehnologijom poput bespilotnih letjelica koje prenose informacije trupama i pružaju ubojitu moć na bojnom polju, moraju besprijekorno surađivati.

'Rat u Ukrajini osnažio je važnost kombinirane borbe. To je jedini način borbe', rekao je potpukovnik Vincent, šef ureda za koordinaciju i upravljanje kampom. Njegovo prezime nije otkriveno iz sigurnosnih razloga.

Vojske koje nisu u stanju kombinirati tenkove, topništvo i pješaštvo u ogromnoj su opasnosti - što su pokazale obje strane u Ukrajini.

  • +39
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Aleksandr Gusev / Zuma Press

Nemogućnost koordinacije jedan je od razloga zbog kojih ni Ukrajina ni Rusija nisu uspjele probiti dobro pripremljenu obranu koja se proteže preko 1000 kilometara bojišnice.

'Ruske oružane snage nisu adekvatno obučene i nemaju dovoljno resursa za kombinirano naoružanje', rekli su iz Udruge američke vojske. To je natjeralo Moskvu da se osloni na napade ljudskim valovima umjesto da postigne brze rezultate.

Ali ni Ukrajina nije ovladala ovim pristupom, što je dovelo do trenutnog zastoja. Ukrajinski vojnici koji prolaze obuku širom Zapada sada uče te složene vještine.

Polaznici se bave elektroničkim ratovanjem, suočavaju se s izazovima logistike i kemijskim prijetnjama te moraju donositi odluke s visokim ulozima i dok su, primjerice, neispavani. Vojnici također uče služiti se papirnatim kartama, ne samo računalima i telefonima, u, kako se to naziva, 'smanjenom načinu rada' da bi bili spremni za situacije na bojnom polju kad im protivnici ometu mreže.

U vrijeme u kojem su svi stalno hiperpovezani, treneri CENTAC-a žele da trupe budu svjesne rizika kada su online. 'Pametni telefoni i društvene mreže prava su prijetnja za vojnike', rekao je potpukovnik Vincent. Neprijateljske snage imaju alate za otkrivanje signala i pucaju topništvom na otkrivene lokacije; jedan kapetan izgubio je cijelu skupinu zbog pametnog telefona.

Po završetku obuke vojnici će dobiti ocjenu uspješnosti i ocjenu na ljestvici od jedan do pet. 'Nikad nismo dali pet', rekao je potpukovnik Vincent. Kako glasi moto francuske Legije stranaca, 'teška obuka, lak rat', dodao je.